Kinezi bankarstvo u sjenci stavljaju pod kontrolu

Dodajte komentar

Kina će pooštriti nadzor nas bankarskim sektorom u sjenci, objavio je danas kineski bankarski regulator, a što je dio kampanje u toku da se pod nadzor stavi posuđivanje izvan bilansa kineskih bankarskih kuća.

No, u isto vrijeme, Kineska komisija za bankarski nadzor nastaviće podržavati kupce neluksuznih stambenih nekretnina, građane koji prvi put kupuju domove i mala i srednja preduzeća zbog znakova usporavanja ekonomije, javlja Reuters.

U širem smislu, kineska je ekonomija stabilna, ali pritisci prema dolje su i dalje značajni, što je odraz nesavršenih struktura finansiranja, neefikasnosti u alokaciji sredstava i poteškoća s finansiranjem malih i srednjih preduzeća, objavila je Komisija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Regulator će unaprijediti kontrole kapitalne adekvatnosti, odnosa depozita i zajmova i klasifikovati loše zajmove.

Bankarstvo u sjenci se odnosi na kredite koje banke plasiraju izvan svojih bilansa i sve plasmane i pozajmice koje daju preduzeća koje nisu banke, poput kreditnih orgnaizacija, i ostalih koji se bave pozajmicama, poput zalagaonica.

Još od 2010. godine su u naglom porastu nebankarski zajmovi, koje sad regulator pokušava staviti pod kontrolu zbog sumnji da se bankarstvom u sjenci prikrivaju loši zajmovi i naduvavaju nekretninski baloni.

No, Peking ipak ne želi eliminisati sve oblike bankarstva u sjenci, jer mogu igrati pozitivnu ulogu u alociranju kapitala i određivanju njegove cijene, kao i u diverzifikaciji kanala finansiranja u ekonomiji koja je tradicionalno zavisna o bankarskom finansiranju.

Međunarodni monetarni fond objavio je u aprilu da je obuzdavanje kineskog bankarstva u sjenci ključno za globalne napore u sprječavanju rizika produženja globalne recesije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *