Od Mundijala će najviše novca zaraditi…dileri droge!

Dodajte komentar

Kako sada stvari stoje, obični ljudi će patiti tokom Svjetskog prvenstva, pa i u tom kontekstu i treba razumjeti proteste gladnih u Brazilu. Oni koji zadovoljno trljaju ruke su talog društva – dileri droge.

Situacija je možda samo na prvi pogled paradoksalna, ali prema nekim izvještajima agencija za borbu protiv narkotika, najveći profit će imati narko karteli.

Peru i Bolivija ne igraju na šampionatu, ali su njihovi kriminalci u saradnji sa brazilskim “kolegama” najbolje prošli.

Već mjesecima se primjećuje neuobičajena živost u ovim zemljama kada je ilegalna proizvodnja narkotika u pitanju.

Razlog je po svemu sudeći Mundijal.

Pomenute zemlje su najveći proizvođači kokaina u svijetu, a blizina Brazila im garantuje povećanu potražnju za drogom. Brazil je, vjerovali ili ne, zemlja sa najvećom potrošnom kokaina posle SAD, a u mjesecu Mundijala će preteći Ameriku na toj tužnoj listi.

Kako kaže jedan od generala agencije za borbu protiv narko kartela u Peruu, tokom posljednja dva mjeseca zabilježen je nagli porast “narko saobraćaja” između južnoameričkih zemalja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Putevi droge

Droga se iz Perua doprema avionima u Boliviju. U Peruu se gaji na tajnim lokacijama, pod maskom uzgajanja pečurki i bez obzira na pravi rat sa policijom i uništavanje usjeva, siromašno stanovništvo uzgajanje koke u ovoj zemlji, ali i Boliviji vidi kao jedini način da preživi.

vioni nose oko 300 kg kokaina, to su male letjelice, u prošla dva mejseca srušena su 72 ovakva aviona, ali se smatra da je to mali procenat onih koje pođu na put ka Boliviji. Iz Bolivije se rijekom droga doprema u Brazil.

Brazil ima vodenu granicu, Amazon sa Peruom, Kolumbijom i Bolivijom, nemoguće je kontrolisati čitavu rijeku, a policija nema dovoljno resursa što je raj za krijumčare.

U mesecu Mondijala, većina snaga policije je usmjerena ka obezbjeđivanju reda i čuvanju učesnika i turista, što je dodatna pogodnost za krijumčare.

Uz to fudbal će predstavljati razlog za radost i karneval kad mu vrijeme nije, pa će potrošnja kokaina dostići nebo.

Enormna zarada od kokaina

U Perru je kilogram te droge oko 1000 dolara, kada stigne u Manaus pet puta je skuplja, cijena joj u Sao Paolu dostiže 7000 dolara. Brazilska država je angažovala vojsku u pokušaju da spriječi da ogromna droga uđe u zemlju zaplijenjeno je 40 tona, procjenjuje se da je to zanemarljiva količina, jer svi rade za dilere, uključujući i pogranično stanovništvo, većini je to jedina djelatnost.

U Riju recimo drogu proizvedenu u Peruu možete prodati deset puta skuplje, a karteli su se okrenuli Brazilu, sada se najviše kokaina izvozi upravo u ovu zemlju dok je ranije veći dio narkotika išao na tržišta Azije, ali i direktno u SAD. Sada je Brazil i zemlja konačnog odredišta, ali i mnogo veći tranzitni centar za Ameriku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *