Njemački RWE spreman da kupi Elektroprivredu Srbije

Dodajte komentar

Spekulacije o tome da se određeni lobiji zalažu za privatizaciju Elektroprivrede Srbije, nastavljaju se ovih dana, piše Danas.

Naime, spekuliše se da je njemački elektroenergetski gigant RVE spreman da plati nekoliko milijardi eura kako bi postao vlasnik tog preduzeća.

Pretpostavlja se, dalje, da je pozivajući premijera Aleksandra Vučića, njemačka kancelarka Angela Merkel željela da razgovara i o toj mogućnosti.

Treba podsjetiti i na to da je premijer Srbije u ekspozeu takođe nagovijestio mogućnost prodaje manjinskog dijela EPS-a strateškom partneru. Kako Danas nezvanično saznaje, u vrhu države i u EPS-u postoje dvije “škole mišljenja“, od kojih je jedna za privatizaciju, a druga protiv prodaje tog velikog državnog preduzeća. I jedini i drugi su za pronalaženje strateškog partnera iz inostranstva, ali imaju različite poglede kakva treba da bude njegova uloga.

Jedna struja smatra da EPS treba privatizovati i da strateški partner treba da postane vlasnik manjinskog dijela kompanije, ali da ima glavnokomandujuću ulogu prilikom odlučivanja. Druga struja je izričito protiv privatizacije kao “porodičnog srebra“, a ulogu strateškog partnera vidi kao finansijera i vlasnika novih proizvodnih postrojenja koja bi u saradnji sa EPS-om bila izgrađena na teritoriji Srbije. Upravo u ovom trenutku se između te dvije struje vodi borba za zauzimanje ključnih pozicija u tom javnom preduzeću. Stručna javnost pak smatra da i jedna i druga varijanta imaju svoje dobre, ali i loše strane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *