Damjanović: Koliko je KAP koštao državu u posljednjih godinu dana?

Dodajte komentar

Nakon što je juče potpisan ugovor o prodaji Kombinata aluminijuma Podgorica KAP predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović rekao je da je važno pod kojim uslovima će fabrika da funkcioniše, te da to skupštinsko tijelo očekuje informacije koliko je podgorička fabrika koštala državu u posljednjih godinu.

Predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović naglasio je da je važno pod kojim uslovima će KAP da funkcioniše.

“U tom dijelu će biti interesantno kako će se realizovati ugovor o isporuci električne energije sa EPCG i da li tu postoje neki skriveni motivi odgađanja potpisivanja tih ugovora i prepoznavanja elemenata koji će definisati budućnost poslovanja”, navodi Damjanović za radio Antena M.

Upitan je li Odbor dobio informaciju od Montenegrobonusa o tome koliko je od uvođenja stečaja obezbijeđeno struje za KAP, Damjanović kaže da su dva puta tražili informacije koje im još nijesu dostavljene o načinu na koji se nabavlja električna energija za KAP i koliko košta poslovanje fabrike državu Crnu Goru u periodu od skoro godinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Govorilo se da je ta faktura nekoliko stotina hiljada, 7-8 stotina hiljada eura mjesečno. Podsjetiću da je Montenegro Bonus od jula minule godine faktički upravitelj KAP-a , u smislu procesa proizvodnje, naravno stečajni upravnik i stečajni sudija se pitaju za ovaj dio stečajnog postupka. Biće interesantno da dobijemo pregled i Odbor za ekonomiju i finansije će svakako insistirati i dobiće informacije o tome kako je KAP radio posljednjih godinu”, kazao je Damjanović.

Podsjetimo da je nedavno član Odbora Damir Šehović iz SDP-a saopštio da je KAP za nešto više od pola godine koštao građane skoro 13 miliona eura, što se, kako je naveo, od javnosti krije.

Juče su reagovali i iz Centralno-evropske aluminijumske kompanije. U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da je odluka o tenderu za prodaju imovine KAP-a donešena uz kršenje zakonodavstva Crne Gore, bez saglasnosti najvećih povjerilaca, među kojima su i CEAC, En +, EPCG i VT banka.

“Neriješeno pitanje snabdijevanja električnom energijom KAP-a ukazuje na to, da je jedini cilj kojem Uniprom teži, potpuni prekid proizvodnje aluminijuma u fabrici, uključujući preradu, i dalje rezanje imovine fabrike u staro željezo, u cilju prodaje za iznos, koji znatno premašuje 28 miliona eura. Dodatna potvrda te namjere je i činjenica ultrabrzog prenosa svojine nad zemljištem KAP-a po povoljnim uslovima”, navodi se u saopštenju.

Očigledno je, kako kažu, da je takav scenarij prvobitno isplaniran i usaglašen sa Vladom Crne Gore.

Iz CEAK-a su upozorili da prodaja KAP-a strukturama kompanije Uniprom može uzrokovati porast broja tužbi pred međunarodnim arbitražama, koje su CEAC i drugi povjerioci pokrenuli protiv crnogorske Vlade.

Iz Ministarstva ekonomije su u međuvremenu saopštili da pozdravljaju potpisivanje ugovora o kupoprodaji KAP-a, što je, kako su naveli, prvi korak ka uspješnom oporavku aluminijumske industrije u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *