Ovoliki suficit razbjesniće SAD

Dodajte komentar

Kineski spoljnotrgovinski suficit u maju je skočio blizu 75 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, na 35,92 milijarde dolara.

Enorman rast je posledica rasta izvoza i pada uvoza i osetno je viši od prosječne prognoze analitičara, pokazuju zvanični statistički podaci.

Izvoz druge najsnažnije svjetske ekonomije u maju je porastao sedam odsto, na 195,47 milijardi dolara, dok je uvoz smanjen 1,6 odsto, na 159,55 milijardi dolara, suprotno očekivanjima stručnjaka koji su predvidjeli rast uvoza od 6,0 odsto, prenio je Rojters. Isto tako, iznos suficita značajno je veći od onoga koji su u prosjeku prognozirali analitičari (23,4 milijarde dolara).

 [widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema ocjeni ekonomista banke ANZ, ove brojke će ojačati kritike koje SAD upućuju kineskoj monetarnoj politici, smatrajući da Kina drži svoju valutu na vještački niskom nivou kako bi povećala izvoz.

Kako navodi isti izvor, iznos kineskog spoljnotrgovinskog suficita u prvom tromjesečju ove godine ostao je ipak skroman, uz iznenađujući deficit od 23 milijarde dolara u februaru, što se desilo prvi put za 11 mjeseci, a što se objašnjava praznovanjem kineske lunarne nove godine.

Što se spoljne trgovine tiče, vlada u Pekingu posebno računa na zemlje u razvoju, naročito na one iz Latinske Amerike i Afrike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *