Papa Franjo otpušta radnike

Dodajte komentar

Papa Franjo smijenio je pet Italijana u vatikanskoj Finansijskoj informativnoj upravi (AIF) u želji da se prekine veza sa mutnom prošlošću.

Posle sukoba unutar odobora te institucije, papa Franjo imenovao je četiri nezavisna stručnjaka u tom međunarodnom regulacionom tijelu.

Novi članovi dolaze iz Italije, Singapura, Švajcarske i Sjedinjenih Americkih Država, a nova postava po prvi put, ima i ženu kao člana.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Svi odlazeći članovi bili su Italijani koji su očekivali da će njihov mandat trajati do 2016. godine, a bili su povezani sa diskreditovanom starom gardom. Prethodni odbor zamjerao je da se “čuvaju u tajnosti aktivnosti Uprave” od kada je švajcarski stručnjak za borbu protiv pranja novca Rene Brilhart došao na mjesto direktora AIF. Sukobi su kulminirali podnošenjem ostavke kardinala Atilia Nikora na mjesto predsjednika odbora ranije ove godine.

Vatikan je oformio AIF 2010. da nadgleda i reguliše finansijske poslove Svete Stolice i razmjenjuje finansijske informacije sa drugim državama prije svih o pranju novca i finansiranju antiterorističkih mjera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *