Indija katalizator za novi bum

Dodajte komentar

Indija bi, nakon izbora i najave velikih ulaganja u infrastrukturu, mogla da postane katalizator za rast na tržištu robe, posebno čelika i pojedinih energenata.

Uz ovu ocjenu, analitičari HSBC podsjećaju da je brzo rastuća kineska potražnja za sirovinama podstakla rast na robnim tržištima.

“Uzevši u obzir veliku indijsku populaciju, vjerujemo da postoje snažni argumenti da bi povećana potrošnja sirovina u Indiji mogla imati značajan uticaj na globalnu potražnju,“ naveli su ekonomisti HSBC.

Sektori koji bi naročito mogli profitirati su građevinarstvo, gradnja autoputeva i prevoz. Urbanizacija u Indiji je znatno slabija nego u Kini, a u električnu mrežu i saobraćaj se godinama nije investiralo. Fabrička proizvodnja mogla bi podstaći potražnju za osnovnim metalima, što bi značilo da će Indiji trebati dosta nove industrijske opreme.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Svjetska industrija čelika u svojim prognozama podržava HSBC-ovu teoriju. U aprilu je prognozirala da bi indijska potražnja za čelikom trebala porasti više od tri posto ove godine, zbog rasta u građevinskom i fabričkom sektoru.

HSBC-ovi ekonomisti podsjećaju da je velika kineska potražnja za sirovinama počela 2003. godine, 25 godina nakon što su najavljene velike reforme.

Indijske velike reforme počele su 1991. Neki drugi analitičari nisu tako optimistični i upiru prstom u sve sporiju potražnju za sirovinama iz Kine, što je mnogo veći rizik za robna tržišta nego što je indijski plan prilika za veću potražnju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *