Hrvatskoj do eurozone još tri koraka

Dodajte komentar

Hrvatska zadovoljava dva od pet kriterijuma potrebnih za ulazak u eurozonu, navodi se u izvještaju o konvergenciji za 2014. koji je objavila Evropska komisija.

Za ulazak u eurozonu razmatra se više kriterijuma: inflacija, koja ne smije biti viša 1,5 odsto od stope inflacije u tri zemlje članice s najnižom inflacijom, budžetski deficit, koji mora biti ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda, a javni dug ispod 60 posto BDP.

Takođe, među kriterijumima su i dugoročne kamate koje ne smiju biti više od dva odsto iznad stope koje imaju tri zemlje članice s najnižim kamatama, kao i stabilnost kursa, koja podrazumijeva učestvovanje u Evropskom kursnom mehanizmu, i taj kriterijum, od osam zemalja, ispunjava samo Litvanija, koja preuzima euro početkom sledeće godine.

Hrvatska zadovoljava kriterijum – inflacija i dugoročne kamate, a takođe je jedina uz Litvaniju koja zadovoljava i kriterijum zakonodavne usklađenosti s Evropskom monetarnom unijom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U izvještaju o konvergenciji ocjenjuje se stepen pripremljenosti za prelazak na euro onih zemalja članica EU koje su još izvan eurozone, a koje po Ugovoru treba da pristupe Ekonomskoj i monetarnoj uniji, koja deli zajedničku valutu.

Izvještaj o konvergenciji za 2014. odnosi se na osam zemalja članica: Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Litvaniju, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Švedsku. Komisija je ocijenila da Litvanija u potpunosti zadovoljava sve kriterijume i ona bi trebalo da u eurozonu uđe 1. januara iduće godine, dok od ostalih sedam zemalja nijedna ne ispunjava sve kriterijume.

Sve zemlje članice EU, osim Velike Britanije i Danske, dužne su da uvedu euro čim ispune uslove za to. Do sada je u eurozoni 18 zemalja članica, a još osam zemalja je ostalo izvan toga kruga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *