Hrvatskoj do eurozone još tri koraka

Hrvatska zadovoljava dva od pet kriterijuma potrebnih za ulazak u eurozonu, navodi se u izvještaju o konvergenciji za 2014. koji je objavila Evropska komisija.

Za ulazak u eurozonu razmatra se više kriterijuma: inflacija, koja ne smije biti viša 1,5 odsto od stope inflacije u tri zemlje članice s najnižom inflacijom, budžetski deficit, koji mora biti ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda, a javni dug ispod 60 posto BDP.

Takođe, među kriterijumima su i dugoročne kamate koje ne smiju biti više od dva odsto iznad stope koje imaju tri zemlje članice s najnižim kamatama, kao i stabilnost kursa, koja podrazumijeva učestvovanje u Evropskom kursnom mehanizmu, i taj kriterijum, od osam zemalja, ispunjava samo Litvanija, koja preuzima euro početkom sledeće godine.

Hrvatska zadovoljava kriterijum – inflacija i dugoročne kamate, a takođe je jedina uz Litvaniju koja zadovoljava i kriterijum zakonodavne usklađenosti s Evropskom monetarnom unijom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U izvještaju o konvergenciji ocjenjuje se stepen pripremljenosti za prelazak na euro onih zemalja članica EU koje su još izvan eurozone, a koje po Ugovoru treba da pristupe Ekonomskoj i monetarnoj uniji, koja deli zajedničku valutu.

Izvještaj o konvergenciji za 2014. odnosi se na osam zemalja članica: Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Litvaniju, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Švedsku. Komisija je ocijenila da Litvanija u potpunosti zadovoljava sve kriterijume i ona bi trebalo da u eurozonu uđe 1. januara iduće godine, dok od ostalih sedam zemalja nijedna ne ispunjava sve kriterijume.

Sve zemlje članice EU, osim Velike Britanije i Danske, dužne su da uvedu euro čim ispune uslove za to. Do sada je u eurozoni 18 zemalja članica, a još osam zemalja je ostalo izvan toga kruga.

Check Also

Ambasador Ruske Federacije posjetio Asocijaciju menadžera Crne Gore

Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Crnoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *