Uništena velika kriminalna hakerska mreža

Dodajte komentar

SAD su juče objavile kako je uz pomoć više zemalja uništena velika kriminalna i ucjenjivačka mreža na internetu koja je od žrtava otela više od sto miliona dolara.

Maligni računarski programi Gameover Zeus i Cryptolocker onesposobljeni su no njihov idejni tvorac ruski bjegunac Evgenij Bogačev na slobodi je i mogao bi uspostaviti novu kriminalnu mrežu u vrlo kratkom roku, upozorilo je američko ministarstvo pravosuđa. Prema podacima kojima SAD raspolaže posljednja poznata adresa Bogačova je crnomorsko mjesto Anapa u Rusiji.

Program Gameover Zeus je ulazio u računara žrtava preko e-mailova, pronalazio je finansijske podatke s kojima je praznio njihove bankovne račune. Program Cryptolocker je pak preuzimao i šifrirao podatke s računala žrtava te ih je tek nakon plaćanja otkupnine dešifrovao.

U akciji gašenja velike kriminalne mreže učestvovale su i pravosudne snage Kanade, Francuske, Njemačke, Luksemburga, Holandije, Ukrajine i Britanije a koordinator je bio evropski centar za cyber kriminal u Haagu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Programi su napali između 500 hiljada i milion računara širom svijeta. Zeus je jedan od najuspješnijih računarskih programa za krađu dosad.
Kriminalna je grupa uz pomoć Cryptolockera samo u prva dva mjeseca od puštanja u opticaj programa iznudila za dešifrovanje podataka 27 miliona dolara od žrtava.

Među žrtvama iznude bila je i policijska stanica u Massachusettsu čije su istražni dosjei blokirani šifrovanjem. Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da su ukrajinske vlasti u maju zaplijenile glavne servere za Gameover Zeus u Kijevu i Donjecku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *