Branson o prijateljstvima na poslu: Za ili protiv?

Richard Branson je na svom blogu u magazinu ’Entrepreneur’ na pitanja čitaoca: „Da li je u redu razvijati prijateljstva sa zaposlenima?“ i „Gdje su granice u ovim odnosima?“, dao ovakav odgovor:

„Neke od svojih najbližih prijatelja sam upoznao kroz posao, i oduševi me kada čujem da je isti slučaj kod zaposlenih u različitim Virgin kompanijama. Na mnogim poslovima ljudi provode više vremena sa kolegama nego sa porodicom i prijateljima, pa što ne bi onda poslovne odnose pretvorili u prava prijateljstva? Topla i prijateljska atmosfera može samo pomoći u radu, a prijaće i vašim klijentima.

Granice koje postavite u svojoj kompaniji po ovom pitanju oblikovaće i ideologiju poslovanja firme. Neki menadžeri se mršte na ideju da se zaposleni zabavljaju dok su na poslu, postaju najbolji prijatelji ili da ulaze u romantičnu vezu. U Virginu se trudimo da stvorimo pozitivnu i zabavnu atmosferi i svi mogu da postanu dio nje, a prijateljstva i romanse koje su se rodile su samo obogatile naše živote – sklopljeno je mnogo brakova koje smo proslavili tokom godina.

Ovakve veze podstiču ljude na saradnju i pomažu im da prevaziđu teške trenutke. Prije nekoliko godina kada je Virgin Money kupio britansku banku Northern Rock, otišao sam da obiđem nove zaposlene i da im poželim dobrodošlicu u Virgin Group. Oduševio sam se kada sam vidio da tamo rade, ne samo muževi pokraj svojih žena, već u nekim slučajevima su tu i njihovi sinovi i ćerke. Nema bolje preporuke za kompaniju nego kada zaposleni kažu svojoj porodici da je to dobro mjesto za rad.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Možda sam i ja tako uticao na svoju djecu, pa je moj sin Sam riješio da ide stopama svoje sestre Holly i radiće u našim kancelarijama u Londonu za našu neprofitnu organizaciju Virgin Unite. Radujem se da vidim svoje dvoje djece sledeći put kada budem bio u kancelariji – ne postoji veće zadovoljstvo za ponosnog oca.

Druge kompanije, naše veličine, mogu da budu veoma bezlične, ali mi dajemo priliku našim zaposlenima da se kreću kroz razlićite poslove u oviru naše grupe.Takođe pružamo priliku da se zaposleni zamijene za kompaniju na određeni vremenski period i steknu dragocjeno iskustvo.

Neko može reći da treba izbjegavati prijateljstva između rukovodilaca i zaposlenih zato što neke teške odluke mogu postati još teže. Ali to i jeste poenta. Kada osnujete kompaniju, vi i vaši zaposleni treba da date sve od sebe, ako nije tako, u čemu je poenta. A ako zajedno prođete ’sito i rešeto’, i uprkos vašim naporima ste prinuđeni da nekog otpustite, onda i treba da bude teško, i treba da boli.

Ukoliko ste menadžer onda će se vaša odluka da gradite prijateljsku atmosferu u kompaniji, umjesto da budete isključivo usresređeni na profit, isplatiti na duže staze.“

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *