Njemačka vuče Evropu u deflaciju

Dodajte komentar

Inflacija u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, usporila je u maju na najniži nivo za poslednje četiri godine, što povećava pritisak na ECB da djeluje.

Prema preliminarnim podacima, koje je objavila njemačka kancelarija za statistiku Destatis, inflacija u Njemačkoj je u maju pala na 0,9 odsto, najniži nivo od februara 2010. godine, dok je u aprilu bila na 1,3 odsto, prenela je agencija Frans pres.

Inflacija je trenutno neuobičajeno niska širom 18-člane eurozone, što podstiče zabrinutost od potencijalnog “klizanja” tog bloka u deflaciju ili opšti pad nivoa cijena.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dok niske cijene mogu zvučati kao dobra vijest za potrošače, deflacija je zapravo opasna za širu ekonomiju jer može uzrokovati da preduzeća i domaćinstva odlože svoje kupovine, što će ugroziti tražnju i dovesti do otpuštanja radnika.

Analitičari tvrde da će zbog daljeg pada inflacije u eurozoni porasti pritisak na ECB da dodatno smanji kamatne stope, kao i da pokrene druge mjere zarad labavljenja monetarnih uslova u zoni jedinstvene valute.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *