Kina prekida Google usluge uoči godišnjice Tienanmena

Dodajte komentar

Kineske vlasti postupno prekidaju Googleove usluge uoči obilježavanja 25. godišnjice pokolja na pekinškom trgu Tiananmenu, kad je kineska vojska oružjem i tenkovima u krvi ugušila višemjesečne prodemokratske proteste, objavila je u ponedjeljak nevladina organizacija za praćenje cenzure na internetu.

GreatFire.org je saopštila je da kineska vlada već najmanje nedelju dana nadzire mnoštvo internetskih usluga, među ostalima i glavni Googleov pretraživač te Gmail, zbog čega im brojni kineski korisnici nemaju pristup.
Posljednji put se takva blokada dogodila 2012., no trajala je samo 12 sati.

“Nije jasno je li blokada privremena mjera zbog obilježavanja godišnjice ili je riječ o nečemu trajnom. No s obzirom na to da poteškoće traju već četiri dana, vjerovatnije je da će pristup Googleu biti ozbiljno poremećen i da će ga se ubuduće vrlo teško koristitti”, saopštila je ta nevladina organizacija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na pitanje o ometanju pristupa pretraživaču, Googleov je portparol odgovorio: “Obavili smo opsežnu provjeru i s naše je strane sve u redu.” U Googleovu izvještaju o transparentnosti rada, koje pokazuje pojedinosti o globalnom internet saobraćaju, od petka je zabilježen niži nivo aktivnosti u Kini, što bi moglo ukazivati na ozbiljne poremećaje u pristupu tom pretraživaču.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *