Etihad u Alitaliju ulaže 600 miliona eura

Dodajte komentar

Etihad je finalizovao uslove koje traži za veliku investiciju u Alitaliju nakon višemjesečnih pregovora. Nisu dali dodatne detalje, ali je u jednom TV intervjuu talijanski ministar saobraćaja izjavio da je Etihad spreman uložiti oko 600 miliona eura u Alitaliju.

Izvještaji kažu da će zauzvrat kompanija iz Abu Dhabija dobiti 49% udjela u Alitaliji.

Sporazum treba da potvrdi uprave Alitalije i druge jedinice. Reuters je izvijestio kako je Alitalia pristala na rezanje čak 2.900 radnih mjesta, a prema sporazumu italijanska vlada je pristala podržati plan za višak ugroženog osoblja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U saopštenju , Etihad je naveo da italijanska vlada “gleda pozitivno” na partnerstvo između aviokompanija. Alitalia, koja je privatizovana 2008. godine i planira izdvojiti neprofitabilne aktivnosti u “loše” društvo, nije bila u stanju poslovati profitabilno te je gubila milion eura gotovine dnevno da bi sačuvala letove.

Aviokompanija, koja se bori u konkurencijii sa low-cost prevoznicima i brzim vozovima, bila je blizu bankrota 2013. godine prije nego što je spašena injekcijom državnog kapitala. Prema planu s Etihadom, Alitalia će biti pretvorena u holding kompaniju i preuzeće većinu duga avionske kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *