Admiral Markets: U četvrtak najvažnija odluka Evropske Centralne Banke ove godine!

Dodajte komentar

Prošla sedmica je na finansijskim tržištima bila relativno mirna. Nastavljeni su trendovi od prethodnih nekoliko nedjelja pa je dolar još malo ojačao u odnosu na sve ostale najtrgvanije valute. Kurs EUR/USD u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi  1,3600 što je oko 2,50% ispod vrha dosegnutog prije mjesec dana.

Vrijednosti dioničkih indeksa na Zapadu i dalje obaraju rekorde – vrijednost američkog SP500 indeksa je u zadnjih mjesec dana porasla 2% te trenutno iznosi 1924 boda, dok je vrijednost njemačkog DAX-a u istom periodu porasla 3,60% i trenutno iznosi 9965 bodova.

Jedini izuzetak dogodio se na zlatu kojem je cijena nakon više mjeseci stabilnosti počela naglo padati te  u samo nekoliko dana pala skoro 4% i sada iznosi 1244 dolara po unci.

U ovoj nedjelji će gotovo sigurno bili mnogo akcije na finansijskim tržištima jer dogodiće se nekoliko važnih objava vijesti na koje će investitori sigurno burno reagirati.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U petak izlazi podatak o broju novotvorenih radnih mjesta u SAD-u u prethodnom mjesecu što je jedan od najboljih pokazatelj stanja američke privrede. U utorak konferenciju za novinare održaće centralna banka  Australije (RBA) a u četvrtak  centralna banka Britanije (BOE). Svi ovi događaji mogu dovesti do naglih pomaka vrijednosti valuta i ostalih finansijskih instrumenata, a najvažniji događaj koji će gotovo sigurno dovesti do velikih promjena u kursu eura u odnosu na sve ostale valute biti će konferencija za novinare Evropske Centralne Banke na kojoj će biti objavljena odluka o mjerama koje će ECB preduzeti za borbu protiv niske inflacije i slabog rasta u Eurozoni.

Već mjesecima finansijska tržišta očekuju od ECB-a da preduzme nešto po pitanju loše situacije no do sada je ECB uporno odgađao djelovanje. Na prošlom sastanku je Mario Draghi,  predsjednik vijeća guvernera ECB-a, natuknuo da će na sastanku koji će se dogoditi ove sedmice vjerojavno preduzeti nešto ako se situacija ne počne popravljati. Situacija se nije značajno popravila od zadnjeg sastanka pa sada gotovo svi očekuju da će ECB dodatno spustiti kamatnu stopu koja trenutno iznosi 0,25%, a jedan dio učesnika finansijskih tržišta očekuje i dodatne mjere kao što su uvođenje negativnih kamatnih stopa ili čak programe ubrizganja novca u finansijski sistem slične američkim QuantitativeEasing programima sprovođenim zadnjih 5 godina.

Budući da zadnjih mjesec dana euro počeo slabiti u odnosu na ostale valute jer je postao prejak i počeo negativno uticati na evropski izvoz i inflaciju, čak ako i ECB ne ispuni očekivanja  tržišta pa euro privremeno ponovo ojača, to ne bi trebalo značajnije uticati na srednjoročna kretanja u idućih nekoliko mjeseci do godinu dana, period u kojem bi euro trebao značajno oslabiti u odnosu na američki dolar.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (03.06.) u 18 sati na kojem će biti analizirana trenutna situacija na tržištu te mogući uticaj događaja najavljenih za ovu sedmicu. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

Admiral Markets Team

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *