Hrvati će raditi tri dana nedeljno?

Dodajte komentar

Hrvatski sabor u nastavku zasijedanja razmotriće pjedlog zakona o očuvanju radnih mjesta, kojim se, uz dosadašnju mogućnost neradnog petka, otvara i mogućnost neradnog četvrtka, prenosi HRT.

Zakon će poslodavcima u poteškoćama, koji izrade program poslovnog oporavka i program za očuvanje radnih mjesta, a regulisali su obveze poreza i doprinosa, omogućiti korištenje pomoći za očuvanje radnih mjesta, kao potpora male vrijednosti. Pri tome se skraćivanje punog radnog vremena utvrđuje kao srazmjerni dio iznosa plate za broj radnih sati za koje je radniku skraćeno radno vrijeme, a najviše do iznosa minimalne plate.

Predložena je i mogućnost da poslodavac skraćuje puno radno vrijeme tako da se kao puno radno vrijeme za pojedinog radnika, odredi radno vrijeme u trajanju od najmanje šezdeset posto punog radnog vremena prije njegovog skraćivanja. Preostalih 40 posto odnosi se na 16 sati, odnosno dva radna dana.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Radniku koje je skraćen radni tjedan država će, kao i do sada, isplaćivati razliku plaće za razmjeran broj radnih sati za kojem mu je skraćeno radno vrijeme. Novost u odnosu na dosadašnje rješenje je i to što će se potpore za očuvanje radnih mjesta usmjerene na radnika moći koristiti 12 umjesto dosadašnjih šest mjeseci.

Vlada tvrdi da bi predloženi zakon ove godine mogao spasiti dvije hiljade radnih mjesta, a za njegovu provedu u proračunu je osigurano pet miliona kuna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *