Evropske kompanije strahuju zbog usporavanja rasta u Kini

Dodajte komentar

Evropske kompanije strahuju da su dobra vremena u Kini završila, pokazalo je danas objavljeno istraživanje u kojem se kao glavni problemi navode usporavanje ekonomskog rasta, rast troškova rada, pad dobiti, regulatorne prepreke i zagađenje.

Istraživanje o poslovnom povjerenju koje su objavile Evropska komora i konsultantska kuća Roland Berger pokazalo je da u uslovima posustajanja ekonomskih aktivnosti među kompanijama jača pesimizam.

Sprovedeno je među 552 evropske kompanije koje posluju u Kini, pri čemu je 68 posto velikih kompanija s više od hiljadu zaposlenih kazalo da u protekle dvije godine posluju teže nego ranije.

“Već je sada teško poslovati a trend pogoršanja se nastavlja”, navodi se u izvještaju. “To je dovelo mnoge do zaključka da su dobra vremena završila”.

Nekadašnja godišnja stopa rasta spustila se posljednjih godina na oko sedam posto paralelno nastojanjima političkih čelnika da prilagode model rasta kako bi se manje fokusirao na izvoz i velike javne investicije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dok najviši kineski funkcioneri izražavaju zadovoljstvo održivijim modelom rasta, evropski privrednici upozoravaju da je posustajanje ekonomije istisnulo rast troškova rada s vodećeg mjesta na ljestvici izazova za buduće poslovanje u Kini”.

“Naravno da ćete zaključiti da je teže poslovati ako je u posljednjih 10 do 20 godina rast iznosio 10 posto ili više a onda padne na sedam posto”, tumači predsjednik Evropske komore Joerg Wuttke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *