EU čeka najveću žetvu žita od 2008.

EU je na putu da zabilježi najveću žetvu žita od 2008, budući da su članice izbjegle oštru zimu koja je pogodila konkurentnog izvoznika SAD, navode analitičari.

Povoljni vremenski uslovi po svoj prilici će pozitivno uticati na ovosezonsku žetvu, pogotovo u Britaniji, prenosi portal Balkans.com.

Dobre prognoze evropske žetve doprinijele su padu međunarodnih cijena žitarica u posljednje dvije nedjelje, pa se cijena u Čikagu spustila devet odsto u odnosu na jednogodišnji maksimum.

SAD i EU su najveći izvoznici žita u svijetu, a 12 analitičara i trgovaca koji su učestvovali u anketi Reuters prognozirali su da će ovogodišnja žetva mekog žita u EU biti teška 137,5 miliona tona, u odnosu na prošlogodišnjih 134,3 miliona tona, što bi bio najviši nivo od 139,4 miliona tona iz 2008. Uključujući durum pšenicu, takođe se očekuje šestogodišnji maksimum od 145 miliona tona.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Blago vrijeme je od jeseni omogućilo evropskim poljoprivrednicima da zasiju velike površine žitom, a usjevi su bili pošteđeni oštre zime. Nakon suvog početka proljeća, usjevima je nedavno pogodovala veća količina kiše

Check Also

Završeno spektakularno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Više od 21.000 ljudi ispratilo događaj

Završeno je prvo spektakularno izdanje TOMORROW konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala …

Leave a Reply

Your email address will not be published.