Da li je dolar ugrožen zbog Rusije?

Iako Sjedinjene Države ne mogu da tvrde da bi mogle da izgube važnog ekonomskog partnera sa okretanjem Rusije prema istoku, to isto se ne može reći i za dolar.

Rusko okretanje prema Kini pre svega, ali i ostalim velikim azijskim i bliskoistočnim ekonomijama, moglo bi da ugrozi dominaciju američke valute.

“Samo poslednji rusko-kineski energetski sporazum i dodatno zbližavanje Rusije sa Kinom ne znače da će dolar izgubiti poziciju kao vodeća rezervna valuta na svijetu. Ali, u kontekstu frustracije Saudijske Arabije sa spoljnom politikom SAD prema Iranu, ili kineskim povećanim apetitom prema zlatu, ovi događaji predstavljaju značajan otklon od dolara“, ističe Džim Rikards, portfolio menadžer u Vest Šor grupi i partner u Tangent Kapital Partners.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak govorio o daljem zbližavanju sa Kinom i eventualnom formiranju Evroazijskog saveza, istovremeno dok je energetski državni gigant Gasprom potpisao tridesetogodišnji ugovor o snabdijevanju Kine gasom, vrijedan 400 milijardi dolara. Uz tenzije u Ukrajini i želje EU da se oslobodi energetske zavisnosti o Rusiji, ovaj unosan ugovor predstavlja veliko osiguranje za naredne godine. Bitan detalj u ovoj transakciji, prenosi CNBC, predstavlja skoro sigurno direktno prebacivanje kineskih juana u ruske rublje, čime bi bilo isključen američki dolar, dosad tradicionalna valuta u energetskim kupovinama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Istovremeno, druga najveća ruska banka, VTB, sklopila je ugovor sa Bankom Kine o direktnom plaćanju u domaćim valutama, bez upotrebe rezervne valute. Ovo je u skladu sa izjavom ruskog premijera Medvedeva od prije dva dana: “Ovim koracima pretvorićemo rublju iz konvertibilne u dominantnu rezervnu valutu“.

I dok se velike ekonomije Kine i Rusije sve više trude da izbjegnu dolar, mnogi analitičari na Zapadu se pitaju šta će to donijeti američkoj valuti, jer su se SAD dosad pretjerano oslanjale na bitnu ulogu dolara i stalnu globalnu potražnju kako bi prekomjerno uzimale zajmove.

Prema Rikardsu, treba posebno biti oprezan sa ovim trendom, jer “mnogi naizgled mali trendovi u finansijskom svijetu preko noći se otmu kontroli i postanu globalni trendovi – najveći problem za SAD predstavlja to što one uzimaju ulogu centralne rezervne valute zdravo za gotovo, a rizikuje gubitak povjerenja u njega monetarnom politikom FED sa forsiranjem “jeftinog” dolara”.

Kina je trenutno najveći vlasnik američkog duga, sa preko 3,8 biliona dolara u svojim rezervama. Međutim, ona ne može odjednom da se oslobodi tolikog novca jer bi to izazvalo globalnu paniku, već se u psolednje vrijeme sve više oslanja na rezerve u eurima i zlatu i zajedno sa Indijom predstavlja najvećeg svjetskog kupca ovog plemenitog metala.

“Kad dolar bude počeo da gubi na vrijednosti Kina će moći da se osloni na profitiranje u zlatu i eurima kako bi nadomjestila dolarski gubitakpa u suštini ona trenutno formira svojevrsni masivni hedž fond koristeći zlato”, smatra Rikards.

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *