Sloveniji 3,9 miliona eura od novca NBJ

Dodajte komentar

Slovenija će dobiti 3,9 miliona eura i pripadajuću kamatu, od ukupno 24,47 miliona eura odmrznutih sredstava bivše Narodne banke Jugoslavije.

To je odlučio Trgovački sud u Parizu, a saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Novac se nalazi na računima francuske banke Kredi Lionez (Credit Lyonnais), a banka zamrznuta sredstva mora da podijeli između država nasljednica SFRJ u skladu sa odredbama Sporazuma o pitanjima nasljedstva.

Visoka predstavnica Slovenije za nasljedstvo Ana Polak Petrič je izrazila zadovoljstvo presudom suda, koji je prihvatilo argumente država naslednica SFRJ, navodi se u saopštenju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na taj način su podijeljena sredstva na računima bivše zajedničke države i u posljednjoj stranoj komercijalnoj banci, a države nasljednice čeka još podela sredstava u preostalim bankama SFRJ sa mešovitim kapitalom.

Slovenačka visoka predstavnica je naglasila da je odluka pariškog suda rezultat usklađenog delovanja institucija u Sloveniji u oblasti nasljedstva i prije svega zajedničkog i saglasnog nastupa ambasadora država nasljednica SFRJ u Parizu.

Banka Kredi Lionez je sredstva Narodne banke Jugoslavije zamrzla na osnovu odluka izdatih 90-ih godine prošlog vijeka kada još nije bilo poznato koje su države naslednice SFRJ i koja prava polažu na tim sredstvima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *