Kinezi masovno bacaju stare automobile

Dodajte komentar

Kina će baciti skoro šest miliona automobila u staro gvožđe u pokušaju da smanji zagađenost vazduha u zemlji.  Kineska vlada je danas objavila plan za uklanjanje sa puteva u zemlji preko šest miliona vozila koja ne zadovoljavaju savremene standarde o izduvnim gasovima. Taj cilj trebalo bi da bude postignut do kraja ove kalendarske godine, prenosi BBC.

Državni savjet najmnogoljudnije zemlje na svijetu postavio je dvogodišnje ciljeve za smanjenje zagađenja u najvećim urbanim područjima, a ovaj potez dio je te strategije. Petina automobila koji idu u “staro gvožđe” određeno je u sjevernom dijelu zemlje, koji je najviše i pogođen zagađenošću vazduha. U prestonici pekingu biće uklonjeno 330.000 vozila, a u Šangaju njih 160.000.

Kina, kao najveći svjetski proizvođač ugljen dioksida na svijetu, planira da značajno smanji emisiju ovog gasa od 2015.  Prema statistici američke Adminsitracije za energetske informacije Kina je već u 2011. godini trošila uglja skoro koliko i sve ostale države na svijetu zajedno (47% prema 53%). Trinaeestu godinu za redom je nastavljen trend rasta potrošnje u Kini, koja je iznosila oko 3,8 milijardi tona prije godinu dana.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U ovom trenutku najmnogoljudnija zemlja svijeta ima u planu konstruisanje tačno 363 nove termoelektrane, čime će dodavati oko 38GW električne energije godišnje. Njene sadašnje termoelektrane već sada troše između 17 i 20% ukupne potrošnje vode u zemlji. Tokom 2011. termoelektrane zaslužne su za smrt 9.900 Kineza u provinciji Hebei (kojoj pripada i najzagađeniji grad na svijetu, Peking).

Građani u najvećim gradovima svakodnevno šetaju sa maskama na licu, a nezadovoljstvo zbog pretjerane zagađenosti sve je veće i izražava se sve otvorenije, kako na ulicama i medijima tako i preko interneta. Međutim, analitičari Citigroup napominju da bez veće potrošnje uglja Kina najvjerovatnije ne može računati na sadašnji tempo ekonomskog razvoja i rast BDP. Manji BDP godišnje, prema njima, značiće i manju emisiju ugljen-disoksida u atmosferu zbog sniženog obima proizvodnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *