KHOV: Više dali za plate nego što su zaradili

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti, kojom 12 godina predsjedava Zoran Đikanović, poslovala je prošle godine sa gubitkom od 582,6 hiljada eura. Taj gubitak je 130 hiljada veći nego 2012. godine, piše DAN.

Prihodi KHOV-a lani su bili 481,3 hiljade, što je 150 hiljada manje nego godinu prije, dok su rashodi iznosili preko milion eura i bili su malo manji nego godinu prije. Komisija je za troškove 31 zaposlenog platila 530,2 hiljade eura, što je 49 hiljada više od ukupnih prihoda. Suma od 530,2 hiljade, za 88 hiljada eura je manja od troškova zaposlenih u 2012. godini.

Dešavanja na tržištu kapitala u 2013. godini nijesu išla u očekivanom smjeru, pa su zbog toga ostvareni prihodi manji od planiranih. Prihodi po osnovu naknade za korporativne aktivnosti manji su za preko 350 hiljada, što je 63 odsto manje od planiranih, dok su prihodi od naknade za kontrole godišnjih izvještaja manji za 40 hiljada. Od kontrole investicionih fondova prihodovano je 60 hiljada manje od plana, navodi se u izvještaju o radu KHOV-a za prošlu godinu koji je predat Skupštini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Član Odbora za ekonomiju i bivši direktor Nex berze Mladen Bojanić (PCG) smatra da bi logično bilo da i sam regulator plati cijenu urušavanja tržišta kapitala.

Već dvije godine KHOV bilježi značajne finansijske gubitke, milion eura za 2012. i 2013. godinu. Očigledno ne žele da prihvate činjenice da je drastičan pad prometa na berzi, više nego prepolovljen broj brokera, drastičan pad neto vrijednosti fondova… Sve to nije dovoljno prvoj instituciji tržišta kapitala da uvidi kuda ide domaće tržište, pa zamajavajući javnost da je to trenutna ili prolazna kriza, nastavlja sa neracionalnim poslovanjem, kazao je Bojanić.

Kako je naveo, on je zagovornik integrisanog modela finansijskog nadzora, odnosno objedinjavanja KHOV-a i Agencije za nadzor osiguranja u jednu instituciju CBCG.

Sve mi se čini da će KHOV ugasiti sama sebe prije nego vlast shvati da je neminovno udruživanje finansijskih regulatora zaključio je Bojanić.

U izvještaju KHOV-a, čiji se posao najviše vezuje za berzu, navodi se da je promet na Montenegroberzi lani iznosio 30,7 miliona, što je smanjenje od 5,8 odsto. Smanjenje je posledica odsustva primarne emisije državnih obaveza, koje su u 2012. godini činile petinu prometa. Ukoliko se izuzme ovaj uticaj, vidni su određeni pozitivni pomaci, navodi se u izvještaju.

Kompletan prometje ostvaren na sekundarnom tržištu, od čega se 28,8 miliona odnosi na trgovinu akcijama, a 1,9 miliona na trgovinu obveznicama. Najveći promet ostvaren je u avgustu, dok je najveći broj transakcija zabilježen u martu i aprilu.

KHOV je tokom prošle godine donijela deset rješenja o preduzimanju mjera, kojima je propisano jedanaest mjera prema četiri ovlašćena zastupnika. Tom prilikom suspendovane su i oduzete dvije dozvole za rad ovlašćenom učesniku Monte Adrija broker dileru i NK brokeru, piše u izvještaju.

Pored Đikanovića, koji je u 2012. godini imao platu od 1.600 eura, u KHOV-u su njegov zamjenik Amir Nurković i članovi Draško Malbaški, Azra Šehović i Mirjana Pešalj.

Jedna krivična prijava

U 2013. godini KHOV je podnijela jednu prekršajnu prijavu protiv izvršnog direktora NK brokera zbog, kako se navodi, netačne predstave o obimu trgovanja i cijeni akcija Onogošta u stečaju, čime je izvršen prekršaj iz člana 133, stav 1, tačka 17 zakona o hartijama od vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *