Admiral markets: Dionice na Zapadu opet dosegle rekordne cijene!

Dodajte komentar

Iako se kod nas uporno piše o globalnoj recesiji i nikad lošijoj situaciji na finansijskim tržištima, na globalnojm nivou situacija je potpuno suprotna. Danas su američki i njemački dionički indeksi ponovno dosegli najviše vrijednosti u istoriji!

Vrijednost američkog SP500 indeksa na platformama Admiral Marketsa u trenutku pisanja analize iznosi 1904,00 boda, što znači da je zadnjih godinu dana porastao približno 19% a od dna dosegnutog u krizi 2009. godine porastao je čak 185%.

Njemački DAX je u zadnjih godinu dana porastao 26% a od dna 2009. godine čak 176%.

Britanski i francuski indeksi nisu još na rekordnim cijenama ali su takođe značajno rasli zadnjih nekoliko godina.

Trgovanje dioničkim indeksima je popularno među profesionalnim investitorima jer se svaki indeks sastoji od velikog broja kvalitetnih dionica, te na taj način investitori dobijaju mnogo veću sigurnost nego pri trgovanju pojedinim dionicama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na valutnom tržištu euro je i prošle sedmice oslabio u odnosu na većinu najtrgovanijih valuta. U odnosu na američki dolar oslabio je dodatnih 0,50% te trenutni tečaj EUR/USD iznosi 1,3640.

Razlog slabljenja eura je očekivanje tržišta da će Evropska centralna banka ispuniti obećanje dato na zadnjem sastanku i preduzeti konkretne mjere za podsticanje ekonomskog rasta i rast stope inflacije, što bi trebalo dovesti do slabljenja eura.

Za ovu sedmicu nema mnogo najavljenih vijesti koje bi mogle imati uticaj na kretanje na tržištima pa se ne očekuju veliki pomaci.

S obzirom na nove informacije, kakva kretanja očekivati u idućim nedjeljama  i mjesecima?

Budući da su dionice i dionički indeksi na rekordnim nivoima, za očekivati je da će uskoro doći do blaže korekcije berzanskih indeksa od barem nekoliko postotaka. Ukoliko dođe do korekcije treba je iskoristiti za otvaranje srednjoročnih kupovnih naloga, jer će korekcija vjerovatno biti kratkotrajna.

Kada su u pitanju valute, zadnjih sedmica se vidi da je američki dolar prestao slabiti te počeo jačati u odnosu na neke valute. Taj trend bi se mogao nastaviti jer je po mnogim mjerilima dolara sada podcijenjen u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta na svijetu.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje pod temom „Fundamentalna analiza vrijednosti valuta“ koje će se održati u utorak (27.05.) u 18 sati. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu izradio:

Admiral Markets Team

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *