Hrvatski javni dug do kraja godine više od 70 odsto BDP-a

Dodajte komentar

Javni dug Hrvatske nastavio je da raste u prva dva mjeseca ove godine, tako da je krajem februara dostigao 68 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Postojan primarni budžetski deficit, sve veći kamatni troškovi i odlaganje reformi doprinijeli su snažnom rastu javnog duga, koji je samo u 2013. porastao za 36,5 milijardi kuna (4,8 milijardi eura), ili 19,9 odsto, pa je uz kontinuiran pad privrede njegov udio dostigao 68 odsto BDP-a, navodi se u saopštenju Banke, a prenosi Tportal.

U odnosu na januar, ukupan javni dug u februaru je porastao za 3,95 milijardi kuna odnosno 1,8 odsto, a najvećim je dijelom rezultat izdavanja državnih obveznica na domaćem tržištu.

Državne potrebe za finansiranjem i ove godine ostaju visoke, a procjenjuju se na 20 odsto BDP-a.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Analitičari Rajfajzen banke prognoziraju usporavanje rasta hrvatskog javnog duga u nastavku godine, s tim da bi krajem 2014. trebalo da dostigne 70 odsto BDP-a.

Najveći generator rasta biće obveznice u vrijednosti od 1,25 milijardi eura koje hrvatska vlada izdaje ove nedjelje. Sredstva prikupljena ovim izdanjem trebalo bi da pokriju potrebe države do kraja 2014. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *