“Dolazak Bank of China u Budimpeštu dobra vijest za regiju”

Dodajte komentar

Bank of China je 11. maja objavila da je mađarski premijer Viktor Orban podržao njen plan da u Budimpešti osnuje svoj regionalni centar za razvoj biznisa i novčane transakcije u juanima.

Plan ove banke za uspostavu regionalne baze u Budimpešti najnoviji je korak u sve većoj ekonomskoj namjeri Kine u srednjoj i istočnoj Evropi i znak povjerenja u mađarsku prestolnicu. Takođe, on bi mogao doprinijeti kontroverznoj mađarskoj politici “otvaranja k Istoku”.

“To što je BOC uspostavila sjedište za srednju i istočnu Evropu veoma je važno,” kaže Mario Rendulić, predsjednik CSEBA-e za Monitor Global Outlook.

“Ova odluka postaće još značajnija s realizacijom investicija u infrastrukturne projekte u srednjoj i istočnoj Evropi, što je jedan od strateških ciljeva Kine. Prisutnost ove banke u našoj regiji sigurno će podstaknuti kineske investicije.”

[widgets_on_pages id=”Baner”]

BOC je četvrta kineska banka po tržišnoj vrijednosti i deveta u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji. Centar u Budimpešti će, prema očekivanjima, pružati podršku kineskim investitorima u regiji. Kineski biznismeni radije sarađuju sa svojim domaćim bankama, kaže Rendulić. BOC se, kako dodaje, nada da će se time povećati trgovina u kineskim juanima, koja sve više postaje međunarodna valuta.

Kineske kompanije već neko vrijeme traže prilike u srednjoj i istočnoj Evropi, naročito u sektoru infrastrukture, kao i izvozna tržišta. Godine 2012. Kina je obećala da će uložiti deset milijardi eura u infrastrukturu regije, iako neki tvrde da je ta suma preuveličana. Za zemlje regije, kojima nedostaje novac, a moraju popraviti oronule zgrade, razvojna šansa koju bi pružili jeftini kineski projekti djeluje primamljivo.

Kineska trgovina samo s Mađarskom je u 2012. iznosila osam milijardi dolara, što je osam puta više nego 2000., podaci su Ministarstva trgovine u Pekingu.

Nakon što su izvorno razmatrali Zagreb, Bank of China odabrala je Mađarsku zbog njenog geostrateškog položaja, uloge jednog od najvećih centara u regiji i činjenice da je ova zemlja članica Evropske unije.

“Strateški cilj Pekinga je da postane najveći investitor u ovaj dio Evrope, ali i u cijelu EU,” kaže Rendulić, čija organizacija pokriva prostor sve do Kavkaza i srednje Azije.

“To će sigurno biti vrlo korisno i za Mađarsku, jer će BOC podržati i investicije u tu zemlju.”

Odluka da centar bude u Mađarskoj takođe je znak podrške premijeru Orbanu, koji se aktivno zauzimao za bliže veze s Kinom – poput mnogih zemalja u svijetu – i, što je kontroverznije, s Rusijom. Analitičari su za Monitor Global Outlook rekli da je je jedan od ciljeva ove strategije da se Mađarska u određenoj mjeri distancira od EU, a pritom zadrži privilegije članice Unije. Jedan iskusni poznavaoc Kine upozorio je da, ma koliko kineski novac bio dobrodošao, EU treba biti oprezna da njene istočne članice ne postanu previše zavisne o kineskoj trgovini i investicijama, što bi povećalo kineski utjecaj na politiku Unije.

Orbanova izjava od 11. maja kojom daje potporu uspostavi centra BOC-a uslijedila je nakon razgovora mađarskog premijera s predsjednikom ove banke, Tian Guolijem.

Rendulić kaže da je osnivanje regionalnog centra, kojeg je još 2009. predložio bivši predsjednik Hu Jintao, znak da je odluka o njegovom uspostavljanju donesena u samom vrhu kineske vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *