Hodorkovski: “Putin je izgubio kontrolu”

Dodajte komentar

Bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski smatra da ne bi trebalo uvoditi nove sankcije Moskvi zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

U Intervjuu Bi-Bi-Si- ju Hogorkovski je rekao da Evropa rizikuje da ide na ruku nacionalista pokušavajući da izoluje Rusiju.

Umjesto toga, on je zatražio od lidera Evropske unije da pomognu Ukrajini da postane stabilnija, ističući da bi to moglo da podstakne promjenu u Rusiji.

Hodorkovski je u intervjuu rekao da je Ukrajina ušla u “tinjajući građanski rat”, ali je istakao da ne vjeruje da ruski predsjednik Vladimir Putin planira da napadne istočnu Ukrajinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Putin je “izgubio kontrolu” nad događajima u susjednoj Ukrajini, rekao je Hodorkovski ističući da Kremlj nedavno nije mogao da spriječi referendum proruskih separatista u Donjecku i Lugansku, ali, rekao je, evropska reakcija na događaje u Ukrajini prijeti da pogorša obnovljeni ruski nacionalizam, podstaknut aneksijom Krima.

Hodorkovski tvrdi da lideri zemalja EU treba da izbjegnu dalje sankcije protiv Moskve i da koncentrišu svoje napore na ohrabrivanje političke reforme u Kijevu.

Rusija bi mogla da postane autoritarnija, rekao je on, ako se situacija u Ukrajini pogorša i omogući Putinu da iskoristi vakum u zemlji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *