Profit od prisilnog rada 150 milijardi dolara

Dodajte komentar

Trgovina ljudima, prinudni rad i moderno ropstvo predstavljaju jedan veliki posao kroz koji se godišnje generiše profit od 150 milijardi dolara.

Kako je saopštila specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, Međunarodna organizacija rada (MOR), globalna zarada od ljudi koji rade mimo svoje volje – čiji se broj procjenjuje na 21 milion – utrostručena u protekloj deceniji u odnosu na 44 milijarde dolara, koliko je iznosila iz 2005. godine, prenijela je agencija AP.

Generalni direktor MOR-a, Gaj Rajder, kaže da se ovim izvještajem poziva na “pod hitno istrebljivanje istinskog zla, ali i jedne izuzetno profitabilne prakse”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Potrebno je da unaprijedimo socijalnu zaštitu kako bismo spriječili da domaćinstva skliznu u siromastvo koje gura ljude u prisilan rad. Potrebno je da poboljšamo nivoe obrazovanja i pismenosti kako bi domaćinstva bila upoznata sa svojim pravima kao radnika”, izjavio je Rajder.

Prema njegovim riječima, oko 55 odsto žrtava prisilnog rada su žene i djevojke, koje se prije sve koriste za seksualnu eksploataciju i za rad kod kuće, dok su muškarci i dečaci obično na prisilnom radu u sektoru poljoprivrede, građevinarstva i rudarstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *