Otvoreni računi za pomoć Srbiji i BiH

Dodajte komentar

Crveni krst Crne Gore otvorio je žiro na koji građani naše države mogu da uplate novac za pomoć Srbiji i Bosini i Hercegovini. Novac će biti iskorišćen za saniranje posljedica poplava koje su zadesile te države.

Kako navode u Crvenom krstu, Srbiji i BiH biće potrebna sredstva za dugoročno saniranje posljedica poplava, a građani Crne Gore mogu im pomoću tako što će uptaiti novac nažiroračun: 520-2923-36, kod Hipotekarne banke.

“U komunikaciji sa mobilnim operaterima u Crnoj Gori je uspostavljen dogovor i pokrenuta procedura za otvaranje donatorskih brojeva, putem kojih će građani moći, slanjem poruke, da ostvare donaciju, o čemu će biti blagovremeno obaviješteni. Sva prikupljena sredstva će biti proslijeđena Crvenom krstu Bosne i Hercegovine i Crvenom krstu Srbije”.

Crveni krst Crne Gore je, na osnovu informacija o poplavama koje su zadesile ovih dana Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, aktivirao svoj sistem za pružanje pomoći.

“Iz Crvenog krsta Srbije smo dobili informaciju da trenutno raspolažu sa dovoljnim resursima za interventno djelovanje, dok je iz Bosne iz Hercegovine upućen apel za dostavljanjem materijalne pomoći. U odnosu na njihove prioritetne potrebe, Crveni krst Crne Gore će Crvenom krstu Bosne i Hercegovine uputiti pomoć u kanisterima za vodu, čizmama i konzerviranoj hrani”, saopšteno je iz Crvenog krsta CG.

Iz Crvenog krsta poručuju da će i dalje, u komunikaciji sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Srbije, pratiti situaciju na terenu i djelovati u skladu sa svojim mandatom i mogućnostima.

Prva banka: Po 10.000 za Srbiju i BiH

Povodom teške elementarne nepogode koja je zahvatila susjedne države, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, i nanijela ogromnu štetu građanima te dvije zemlje, Prva banka Crne Gore je danas, na vanrednoj sjednici Odbora direktora donijela odluku o pokretanju humanitarne akcije za pomoć tim dvijema državama.

Iniciranjem ove akcije u Crnoj Gori, Prva banka želi da pomogne u spasavanju i očuvanju ljudskih života i spriječavanju širenja štete nastale vremenskim neprilikama, navode iz te banke.

Tim povodom, Prva banka Crne Gore je otvorila posebne žiro-račune na koje je uplatila po 10.000 eura na ime pomoći zbog elementarne nepogode u Srbiji i Bosni.

Pozivamo sva pravna i fizička lica u Crnoj Gori da se pridruže ovoj humanitarnoj akciji i da pomognu uplatama na sljedeće brojeve žiro računa:

1) za pomoć poplavljenim područjima u Republici Srbiji sa naznakom „Pomoć poplavljenim područjima Republike Srbije“, račun broj: 535-0000000014073-55, i

2) za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini sa naznakom „Pomoć poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine“, račun broj: 535-0000000014074-52.

Prva banka će inicijativu za prikupljanje pomoći proslijediti i Udruženju banaka Crne Gore kako bismo pozvali u pomoć i ostale banke na finansijskom tržištu Crne Gore da uzmu učešća  u ovoj akciji.

M:tel – Humanitarna akcija za ugrožene u Srbiji

Povodom velikih poplava koje su zadesile države u region, Kompanija m:tel je, u saradnji sa Ambasadom Srbije otvorila humanitarni broj 14543 za svoje korisnike, na koji slanjem SMS-a svi korisnici mogu da se pridruže ovoj akciji i doniraju 1 euro.

Humanitarnom akcijom koju realizujemo, otvaranjem humanitarnog broja i novčanom donacijom koju planiramo, pomoćićemo sve građane kojima su poplave nanijele veliku štetu. Nastala šteta je ogromna i potrebno je pokazati humanost svakog lica i pravnog subjekta u Crnoj Gori, navode iz m:tel-a.

Na ovaj način kompanija m:tel se pridružuje brojnim subjektima koji pokazuju solidarnost u ovom teškom trenutku za ugroženo stanovništvo Srbije.

I Telenor otvorio donatorsku liniju

Telenor fondacija otvorila je, na broju 14543, donatorsku liniju za pomoć građanima Srbije i Bosne i Hercegovine čija su domaćinstva ugrožena poplavama.

U Srbiji i BiH proglašeno je vanredno stanje zbog nezapamćenih poplava i bujica, a broj evakuisanih i povrijeđenih se iz sata u sat povećava.

“Želimo da iskoristimo sve raspoložive tehnološke resurse i pomognemo onima koji su u nevolji u susjednim zemljama“, saopštila je menadžer Telenor fondacije, Adrijana Husić.

Ona je pojasnila da svi korisnici Telenor mreže mogu dati svoj doprinos slanjem SMS-a na broj14543, donirajući na taj način jedan euro.

Ona je pozvala sve korisnike Telenor mreže da, kako je navela, i ovog puta budu solidarni i daju doprinos.

„Prikupljena sredstva biće proslijeđena za saniranje štete i pomoć porodicama u svim opštinama koje su pogodile vremenske neprilike”, kazala je Husić.

Telekom otvorio donatorsku liniju

Kompanije Crnogorski telekom otvorila je donatorsku liniju 14543 za pomoć građanima pogođenim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Iz Telekoma su saopštili da je donatorska linija otvorena za korisnike mobilne telefonije, a cijena SMS-a ka tom broju iznosi jedan euro, sa uključenim PDV-om.

Iz te kompanije su dodali da se Telekom odriče svojih prihoda.

„Novac koji bude sakupljen preko donatorske linije biće uplaćen na račun Crvenog krsta Crne Gore, i preko Crvenog krsta Srbije i BiH upotrijebljen za saniranje štete i konkretnu pomoć ugroženom stanovništvu“, kaže se u saopštenju.

Crnogorski Telekom je pozvao sve korisnike da se pridruže akciji, kako bi zajedno pokazali solidarnost i pomogli stanovnicima susjednih država čiji su životi ugroženi vremenskim nepogodama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *