Generali pokreće kreditiranje preduzeća u Njemačkoj

Dodajte komentar

Italijanski osiguravač Generali kreće u korporativno kreditiranje u Evropi sa zajedničkim sporazumom kojim će finansirati njemački Mittelstand (srednje velika preduzeća) sa IKB bankom i Gothaerom (lokalnom osiguravajućom grupacijom).

Generali je posljednji u nizu velikih finansijskih institucija koje ciljaju na mrežu malih i srednjih kompanija u najvećoj evropskoj ekonomiji. 

Njemačke i strane banke takođe su ušle u ovaj sektor. U posljednje vrijeme to su BNP Paribas i HSBC, uz Deutsche Bank koji targetira mala i srednja Mittelstand preduzeća. Najaktivniji u ovom sektoru je britanski Prudential. Sve su aktivniji u sličnim poslovima i Allianz i Axa.

Analitičari upozoravaju kako kreditiranje Mittelstanda više nije tako isplativ posao. Tradicionalno oprezni vlasnici njemačkih porodičnih kompanija akumulirali su solidne zalihe gotovine tokom finansijske krize i bankari tvrde da još uvijek čekaju da se ta gotovina krene investirati.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međunarodni finansijeri vide Mittelstand kompanije kao vrlo atraktivne zbog njihovog ugleda koji im omogućuje širenje na druga tržišta, a to daje zajmodavcima i priliku da im prodaju svoje savjetničke usluge.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *