Brodogradilište Bijela prodati, ali na drugi način

Dodajte komentar

Novi tender za prodaju Jadranskog brodogradilišta iz Bijele (JBB) treba što prije ponovo objaviti, ali oblik privatizacije mora biti izmijenjen i prilagođen interesima investitora, kazao je predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

On je istakao da su njegova očekivanja od nedavno propalog, četvrtog tendera “bila mnogo veća od onoga što su dobili”. A dobili su jednu nepotpunu ponudu holandske kompanije Damen.

Izvještaj Tenderske komisije tek treba da bude predat Savjetu za privatizaciju i Vladi koja će i formalno pokušaj prodaje 61,57 odsto državnog kapitala proglasiti neuspjelim.

Vujović je svoj optimizam zasnivao na posjetama kompanija koje su se interesovale za Brodogradilište.

“Nažalost, problem su dugovi koje ima to preduzeće, značajne obaveza po osnovu socijalnog programa i viška radnika, koji definitivno postoji, a tu je i činjenicu da osnovna djelatnost nema perspektivu. To je ocjena i zainteresovanih investitora”, kazao je Vujović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na pitanje da li bi ponovljeni tender bio objavljen ove godine ili bi se čekala povoljnija prilika kada se pojave zainteresovane kompanije, Vujović je rekao:

“Plašim da su tekući problemi takvi da će iziskivati dosta brzu odluku zato što i sada imaju problema sa likvidnošću i obavezama koje su prilično nagomilane prema državi i drugim povjeriocima. Zato ne vjerujem da će sa ovim obimom posla moći da zadrži redovnu proizvodnju i isplatu zarada”.

On tvrdi da su od potencijalnih investitora saznali da su zainteresovani za kupovinu imovine i za razvoj investicija koje se tiču remonta jahti, a ne za kupovinu akcija na tenderu kako je bilo ponuđeno..

“Prevelika im je obaveza da preuzmu i socijalni program i dugove koje ima Brodogradilište”, kazao je Vujović. On smatra da će se morati tražiti rješenje koje će ići u tom pravcu.

”Da pokušamo da možda za nekoliko godina zadržimo osnovnu djelatnost, a istovremeno da nađemo investitora koji je spreman da investita u remont jahti i megajahti”, rekao je Vujović.

Na pitanje da li to znači da su spremni da izađu u susret zahtjevima kompanije Damen koja je istakla slične zahtjeve, Vujović je kazao da to ne bi mogli da urade.

“Ne bi mogli tako kako su oni tražili, ali ja lično ne vidim smisao da se i dalje ide sa modelom prodaje akcija i zahtjevima koji proističu iz kolektivnog ugovora i za investicijama u smislu remonta brodova. Moraće neki drugi model da se traži”, kazao je Vujović.

Dug kompanije 14 miliona, zaposleno 497 radnika

Vlada je početkom marta zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi 686,5 hiljada eura za otpremnine i 205,3 hiljade za zaostale doprinose za 50 radnika Brodogradilišta koji su pristali na sporazumni raskid radnog odnosa. Sada ukupno ima 497 radnika. Na taj način su pokušali da poboljšaju uslove za uspješnost tendera.

U prvom kvartalu ove godine poslovali su sa minusom od 741 hiljadu, a prošle godine u istom periodu su imali plus u poslovanju.

“Sama reorganizacija na remont jahti i megajahti iziskuje velike investicije, a sa druge strane postepeno se gasi postojeća djelatnost. To je dosta opterećujuće za investitora koji treba da riješi pitanje ulaganja za remont jahti i mega jahti, da rješava pitanje socijalnog programa i dugova koji su veći od 14 miliona eura”, rekao je Vujović.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *