Srbija: Bankari spremni za jeftine kredite

Banke u Srbiji su spremne da odobravaju subvencionisane kredite privredi, potvrdili su bankari nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić rekao je novinarima da bankarski sektror ima dovoljno likvidnosti da “upumpa” novac u privredu i da je ostalo samo da se dogovore detalji.

Inicijalni predlog je da godišnja kamate na subvencionisane kredite u dinarima budu pet odsto, kazao je Carić i dodao da je njegov predlog da se odobravaju i subvencionisani krediti u eurima, na koje bi kamata bila tri odsto.

On je rekao da će biti održan još jedan razgovor o subvenicionisanim kreditima s predstavnicima vlade, najvjerovatnije do petka, 16. maja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema riječima predsjednice Izvršnog odbora Banke Intesa Draginje Đurić, bankari imaju pozitivno mišljenje o vladinoj mjeri za uvodenje suvencionisanih kredita, ali nisu još utvrđeni konačni uslovi.

Subvencionisani krediti će pospješiti kreditnu aktivnost u privredi i pomoći realnom sektoru, rekla je Đurićeva i dodala da je uslov za to da država isplati obaveze prema bankama za ranije subvencionisane kredite.

Ona je istakla da ima obećanje ministra finansija Lazara Krstića da će to biti učinjeno posle rebalansa ovogodišnjeg budžeta, što je najavljeno za kraj juna.

Đurićeva je pozitivno ocijenila nastojanje vlade da se nađe rješenje za problme nenaplativih kredita, koji “zagorčavaju život bankarskom sektoru i svim povjeriocima”.

Predsjednik Upravnog odbora Societe Generale banke Goran Pitić smatra da je subvencionisanje kredita privredi pozitivna mjera Vlade, ali da ne smije da bude jedina. Problemi u privredi moraju da se rješavaju na sistemski način, ocijenio je Pitić.

Check Also

Oglas za posao: Alter Modus zapošljava Kreditnog savjetnika

One comment

  1. Subvencionirai krediti se u tržišnim ekonomijama odobravaju u svrhe poboljšanja očuvanja životne sredine, povećanja društvene odgovornosti i sl i to sve iz nekih međunarodnih fondova npr, a nikako da se privrednicima smanje kamate….to je opet bacanje para građana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *