Šehović: Prinudnom naplatom izmiriti dug EPCG-a

Poreska uprava PU će, ukoliko i dalje budu kršene odredbe Zakona o budžetu koje se odnose na izmirivanje poreskog duga Elektroprivrede EPCG, morati da primijeni institut prinudne naplate, što kompaniji može donijeti ozbiljne probleme, upozorio je poslanik Socijaldemokratske partije SDP Damir Šehović.

“To je i jedina preostala na zakonu zasnovana moguća opcija, ukoliko za ostale ne postoji spremnost da se implementiraju”, rekao je Šehović za agenciju MINA-business a prenosi CDM.

On je ocijenio da je veoma opasno to što ni nakon skoro već dva mjeseca od isteka zakonskog roka, nije povećan udio države u akcijskom kapitalu EPCG po osnovu njenog poreskog duga.

“Time priznajemo da kao država nemamo snage da ispoštujemo ne bilo koji zakon, nego čak ni godišnji Zakon o budžetu i to u dijelu koji se odnosi na ni manje ni više nego 45 miliona eura”, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, time se prije svega šalje loša poruka o Crnoj Gori kao državi i ostavlja utisak da nije u stanju da obezbijedi poštovanje zakona koje donosi.

“Takođe se loša poruka šalje i poreskim obveznicima, jer se može steći utisak da za jedne zakon mora da važi, a za druge ne mora, što može još više narušiti i onako krhku poresku disciplinu”, ocijenio je Šehović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Akcionari EPCG treba da donesu odluku o emisiji akcija postojećim dioničarima po osnovu prava preče kupovine, kojim će država naplatiti poreski dug EPCG od 45 miliona eura. Nakon završene transakcije država Crna Gora imala bi 56,96 odsto akcija u EPCG, kompanija A2A 41,7 odsto, a manjinski akcionari 1,34 odsto kapitala.

Država sada ima 55 odsto udjela, a A2A 43,7 odsto.

Vlada je trebalo da kroz dokapitalizaciju naplati poreski dug do 31. marta, na osnovu amandmana Šehovića, koji je postao sastavni dio Zakona o budžetu.

Šehović je pozvao resore koje sprovode politiku u toj oblasti, da se uozbilje i omoguće poštovanje Zakona o budžetu, jer se država, kako je naveo, ne smije igrati sa 45 miliona eura novca građana Crne Gore.

“Krajnje je čudno, da ne kažem neozbiljno, što sjednica Skupštine akcionara još nije zakazana, što je prethodno dva puta odgađana, a da se za svo to vrijeme mi nalazimo u fazi flagrantnog kršenja Zakona o budžetu, koje uzgred rečeno niko i ne spori”, naveo je Šehović.

On je, komentarišući situaciju u kojoj se nalazi Kombinat aluminijuma Podgorica KAP, ocijenio da je ključni problem u dosadašnjem načinu vođenja stečajnog postupka vezanog za prodaju imovine fabrike Unipromu u tome što, iako se formalno sprovodi u skladu sa zakonom, nije u dovoljnoj mjeri transparentan, a morao bi biti s obzirom na to da je riječ o čitavih 28 miliona eura.

“Crnogorska javnost ni nakon nekoliko mjeseci od početka postupka jednostavno ne raspolaže potrebnim informacijama koje bi nam pomogle da iznesemo konačan stav o ovom poslu, što vjerujemo nije u interesu niti onih koji vode čitav taj posao, niti samom Unipromu”, rekao je Šehović.

SDP, kako je dodao Šehović, insistira na skupštinskoj raspravi upravo u cilju povećanja transparentnosti i dobijanja konkretnih odgovora na brojna otvorena pitanja.

“Ključna dileme su vezane za buduće planove Uniproma u vezi sa KAP-om, za odgovor EPCG oko cijene struje, za način uključivanja partenera koje je Uniprom planirao da angažuje, za garancije da će novac koji je ponuđen za stečajnu masu zaista biti i uplaćen, za budući tretman zemljišta koje je Glavni grad nedavno proglasio biznis zonom i slično”, rekao je Šehović.

On je dodao da su to ključni razlozi zbog kojih u SDP-u smatraju da je potrebno organizovati raspravu, iako ona, nakon odluke Ustavnog suda, kako je saopštio, sada nije zakonska obaveza.

“Ne možemo oko ovih pitanja da sudimo na osnovu medijskih navoda i nečije “časne riječi”, nego na osnovu dokumenata i činjenica, a rasprava u parlamentu bi upravo to obezbijedila, pa ne razumijemo zašto se od nje bježi”, rekao je Šehović.

U dosadašnjoj politici vođenoj u vezi sa KAP-om, Šehović je ocijenio da je bilo dovoljno neprijatnih iznenađenja koja su se završavala “zavlačenjem ruke u džepove poreskih obveznika” da bi se stotinama miliona njihovih eura finansirali tuđi biznisi.

“Još jedno neprijatno iznenađenje bilo bi previše, a rasprava u parlamentu bi smanjila šanse za tako nešto”, smatra Šehović.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović, čiju ponudu za podgoričku firmu je prihvatio stečajni upravnik KAP-a, za imovinu te fabrike ponudio je 28,5 miliona eura, ali je kao uslov tražio cijenu struje od 38 eura po megavat sat MWh u narednih pet godina.

Pejović je ponudio da EPCG po 38 eura za MWh sa uključenim troškovima prenosa snabdijeva KAP, o čemu tek treba da se izjasne akcionari EPCG.

Podgorički parlament usvojio je krajem aprila odluku o davanju saglasnosti za međusobno razgraničenje zemljišta između Glavnog grada i KAP, kao i o proglašenju područja te fabrike biznis zonom.

Check Also

Zaposleni Telekoma učestvovali u čišćenju obale Morače

Volonteri Crnogorskog Telekoma učestvovali su danas u akciji čišćenja obale Morače, koju je povodom Međunarodnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *