Real na vrhu Forbsove liste, ostvario rekordne prihode

Dodajte komentar

Prihodi španskog Real Madrida porasli su lani četiri posto, na 675 miliona dolara, što je najveći godišnji prihod bilo kojeg sportskog kluba u istoriji, a po svojoj vrijednosti od 3,4 milijarde dolara Real se našao na vrhu Forbsove liste najvrjednijih fudbalskih klubova u svijetu.

Na drugom mjestu slijedi Barselona, koja vrijedi 3,2 milijarde dolara, a lani su njeni prihodi porasli čak 23 posto, na 627 miliona dolara.
To je prvi put od kada Forbes sastavlja listu najvrjednijih fudbalskih klubova da su dvije španske ekipe zauzele vodeće pozicije.
Na treće mjesto plasirao se Manchester United, premda je vrijednost  kluba lani pala za 11 posto, na 2,8 milijardi dolara.

Najviše je, pak, 41 posto, porasla vrijednost Bayern Muenchena, na 1,85 milijardi dolara, nakon što je taj njemački klub osvojio evropsku Ligu prvaka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među prvih 10 na Forbesovoj listi najvrjednijih u svijetu našla su se još četiri britanska kluba – Arsenal, Chelsea, Manchester City i Liverpool.

Toliki broj britanskih klubova među prvih 10 ne čudi, s obzirom da klubovi iz tamošnje prve lige godišnje dijele 2,6 milijardi dolara, zarađenih prodajom domaćih i međunarodnih televizijskih prava.

Slijedi italijanska prva liga, koja od tih prava godišnje dobija 1,3 milijarde dolara, pa je na Forbsovoj listi najvrjednijih nogometnih klubova u svijetu među prvih 20 plasirano pet italijanskih timova, premda već neko vrijeme ne ostvaruju zapaženije rezultate na međunarodnoj fudbalskoj sceni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *