Coca-Cola uklanja kontroverzni sastojak iz svojih napitaka

Najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola planira do kraja ove godine izbaciti kontroverzni sastojak iz nekih od svojih brendiranih pića.

Bromirano biljno ulje ili BVO nalazi se u voćnim i sportskim napitcima Coca-Cole kao što su Fanta i Powerade. Ono će biti zamijenjeno, jer je jedan element tog aditiva pronađen u usporivačima plamena.

Konkurentska kompanija Pepsi već je prošle godine uklonila tu hemikaliju iz Gatorade sportskih napitaka. Portparol Pepsija kazao je da kompanija planira prestati koristiti BVO te da aktivno radi na tome da ga uklone iz ostalih proizvoda.

Po riječima medicinskih istraživača klinike Mayo, prekomjerna konzumacija gaziranih napitaka koji sadrže BVO povezana je s negativnim učincima na zdravlje, poput gubitka pamćenja te problema s kožom i živcima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

BVO je isključen s liste sigurnih sastojaka hrane američke Agencije za hranu i lijekove još 1970. godine. Međutim, kompanije za proizvodnju pića mogu koristiti BVO u malim količinama.

Odluka Coca-Cole o uklanjanju BVO-a iz pića odražava rastući trend među kompanijama o ponovnom razmatranju određenih praksi zbog pritiska javnosti.

Kampanju protiv upotrebe BVO–a započela je tinejdžerka iz Mississippija Sarah Kavanagh. Njenu internet peticiju na Change.org o uklanjaju BVO-a iz napitaka potpisalo je više hiljada ljudi.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.