Peking kaznio 652 kompanije zbog zagađenja

Dodajte komentar

Vlasti u Pekingu su u prva četiri mjeseca ove godine novčano kaznile 652 industrijska postrojenja zbog kršenja propisa o zaštiti životne sredine, sve više usmjeravajući napore u borbi protiv zagađenja, izvještava Reuters.

Kvalitet vazduha u Pekingu se pažljivo prati od januara 2013. godine kada se nad gradom nadvio tako gusti, zagušujući smog da je uzbunio njegove stanovnike. Premijer Li Keqiang je u martu objavio “rat zagađenju”, a vlada pokušava smiriti gnijjev javnosti zbog sve većeg broja preranih smrti uslijed zagađenja i istovremeno smanjiti preveliku zavisnost ekonomije o teškoj industriji.

Pekinška Kancelarija za zaštitu životne sredine je od kazni u prvom kvartalu godine naplatila kazne u iznosu od 14,5 miliona yuana (2,3 miliona dolara). “Ta je svota dvostruko veća od iznosa u istom razdoblju prošle godine”, kazao je Zhong Chonglei, zvaničnik Kancelarije za zaštitu okoline.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kina je uvela niz mjera kako bi riješila problem prekomjernog zagađenja, a gradske vlasti osim izricanja maksimalne kazne od 500.000 yuana mogu naplaćivati i dnevne kazne za kršitelja propisa koji svoje kazne ne plaćaju na vrijeme. Tri četvrtine kazni odnosi se na zagađenje vazduha.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *