Vlada još nije napisala kontratužbu protiv CEAC-a

Dodajte komentar

Ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija CEAC pokrenula je dva arbitražna postupka protiv Crne Gore zbog Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, dok sa druge strane kontratužba nije napisana, iako je odštetni zahtjev kompanije Olega Deripaske preko 300 miliona eura.

Deripaska je siguran da će dobiti spor i 300 miliona, jer kako su kazali iz CEAC-a, arbitražni procesi su dugi i skupi i ne bi ulazili u takvu avanturu da nijesu sigurni u pozitivan ishod, piše Dan.

Sa druge strane i Vlada je sigurna da je sve uradila u skladu sa ugovor i zakonom i da neće izgubiti spor, ali ni za više od pola godine nijesu počeli da pišu kontratužbu.

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da treba imati u vidu da su postupci CEAC-a protiv Crne Gore na samom početku, odnosno da CEAC nije precizirao svoje zahtjeve, kao i da u jednom od ta dva postupka još nije oformljeno ni arbitražno vijeće.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“U tim postupcima tek treba da se utvrdi kako će teći proces i nijedna stranka, pa samim tim ni Crna Gora, još nije imala priliku da raspravlja o suštini spora. Stoga je preuranjeno govoriti o podnošenju kontratužbe”, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da će Vlada iskoristiti sva pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju radi zaštite i ostvarivanja prava u tim postupcima, uključujući i podnošenje kontratužbe.

CEAC-u je to treći put da pokreće arbitražni postupak protiv Crne Gore, a prvi put su to uradili 2008. godine, dvije godine nakon privatizacionog ugovora za KAP i Rudnike boksita.

Tada je Vlada napisala kontratužbu i Rusi su odustali od arbitraže, pa je sve završeno ugovorom o poravnanju.

Rusi su arbitražne procese pokrenuli zbog kršenja ugovora o poravnanju. Za sada su pokrenuli dva postupka, a najavili su da će ih biti još, kao i da će odštetni zahtjev dostići milijardu eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *