Prodaja domaće vode porasla 11,8 odsto

Uvoz flaširane vode je smanjen šest odsto, dok je prodaja domaćih voda porasla 11,8 odsto, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore PKCG. Na  sastanku Grupacije za vode PKCG je naglašeno da pokrivenost tržišta Crne Gore domaćim flaširanim vodama iznosi 41 odsto.

Podsjećamo da se u našoj državi flaširanjem prirodnih i mineralnih vode bavi sedam fabrika (od kojih se jedna bavi proizvodnjom gaziranih voda), koje su u prošloj godini proizvele 22,8 miliona litara flaširane vode što je u odnosu na proizvodnju iz 2012. godine rast za šest odsto.

Ukupni kapacitet izvorišta iznosi oko 350 miliona litara godišnje proizvodnje, tako da se sa tog aspekta u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta i ostvariti značajan izvoz.

„Iskazano apsolutnim iznosima, uvoz je smanjen za oko 1,9 miliona litara, a prodaja domaće vode porasla je sa 19,5 miliona litara (u 2012. godini) na 21,48 miliona litara Pokrivenost tržišta „domaćim vodama“ povećana  je u odnosu na 2012. godinu za 2,3 miliona litara“, kazali su iz PKCG.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najveću proizvodnju tokom 2013. godine, ostvarila je fabrika “WATERGROUP” iz Kolašina, od 6,66 miliona litara zatim slijedi „AQUA BIANCA“ sa 5,19 miliona litara, tako da ove dvije fabrike učestvuju sa oko 51,5 odsto u ukupnoj proizvodnji flaširanih voda.

Iz PKCG tvrde da je posljednjih godina smanjeno učešće stranih voda u ukupnoj potrošnji sa 70 odsto u 2009. godini na 59 odsto u 2013. godini. Zabilježen je trend porasta prodaje domaćih voda na tržištu Crne Gore, ali je to još nedovoljno, s obzirom na postojeće kapacitete i kvalitet naših voda. Ako se posmatra navedeni petogodišnji period, uvoz je opao 9,2 odsto, a izvoz 53,5 odsto.

„Iako proizvođači voda zadovoljavaju standarde u pogledu kvaliteta, ambalaže i etiketiranja, što pruža mogućnosti za uspješno pozicioniranje, raspoloživi kapaciteti se malo koriste. Učešće voda domaćih proizvođača u ukupnoj potrošnji iznosi 41 odsto“, ističu iz PKCG.

Vlasnici fabrika voda kao glavni razlog nedovoljnog tržišnog učešća vide odnos ugostiteljskog i maloprodajnog sektora koji domaćim vodama ne daju odgovarajući tretman, obrazlažući da crnogorska voda trebala da bude mnogo više zastupljena u domaćim prodajnim objektima, marketima, hotelima, ne zato što je riječ o crnogorskim, već o kvalitetnom i sa cijenama pristupačnom proizvodu.

„Skroman marketinški nastup, problem nelikvidnosti, nepostojanje odgovarajuće robne marke u izvozu, kao i značajan uvoz voda, naročito kroz vezanu prodaju voda sa drugim proizvodima od strane konkurencije ograničavaju plasman vode kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.Grupacija za vode Privredne komora Crne Gore je zaključila da je potrebno organizovati sastanak sa crnogorskim turističkim udruženjima i iskazali potrebu za sličnim sa predstavnicima trgovinskih lanaca sa ciljem veće zastupljenosti njihovih proizvoda“, zaključeno je iz PKCG.

Check Also

Addiko banka zapošljava: Viši Savjetnik u Sektoru za poslovanje sa privredom i malim i srednjim preduzećima (SME Standard)

Mi smo banka koja želi biti prepoznata po svom stilu. Za nas je bitno da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.