Štednja ubija Evropu

Dodajte komentar

U Evropi je 26 miliona ljudi bez posla, što je za deset miliona, odnosno 62 procenta više nego prije pet godina, kaže Bernadet Segol, generalna sekretarka EKS-a.

Sedam i po miliona mladih nema posao, a ni obrazovanje ni kvalifikacije. Zato Evropska konfederacija sindikata povodom ovogodišnjeg Praznika rada poručuje da je potrebno da Evropa krene novim putem.

Iako lideri EU tvrde da moramo da nastavimo sa strogom politikom štednje, naša prvomajska poruka glasi da je potrebna nova politika da bi se brojni učesnici protesta u Evropi vratili na posao, kaže Segol.

Kako naglašava, evropski građani gotovo pet godina plaćaju visoku cijenu mjera štednje i deregulacije, mjera koje, kako ukazuje, nisu urodile plodom, te su smanjene plate, penzije, socijalna pomoć i javne usluge.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Evropi je potreban ambiciozan plan. EKS predlaže investicioni plan od dva odsto BDP-a EU tokom sljedećih deset godina i javne i privatne investicije na nacionalnom i evropskom nivou da bi se otvorila radna mjesta i ostvario rast u održivim industrijskim granama u budućnosti”, ističe Segol.

“Četvrtog aprila je 50.000 članova sindikata iz svih dijelova Evrope marširalo u Briselu i progovorilo jednim glasom. Samo nekoliko nedelja ranije Francuzi su organizovali ulične proteste, u Grčkoj se demonstracije redovno održavaju, itd. Kriza utiče na sve evropske građane i oni žele da se njihovi glasovi čuju. Jedan zajednički slogan ujedinjuje sve Evropljane, a to je „Stop mjerama štednje“. Demonstracije ukazuju da je potrebno da Evropa promijeni kurs”, navodi ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *