Premijerka Slovenije: Nikada nećemo prodati cijelu NLB

Slovenačka premijerka Alenka Bratušek potvrdila je da je njena vlada odlučila prodati sve dionice države u Telekomu Slovenije kako bi omogućila da ga uz dobru cijenu preuzme najbolji strateški investitor, no da najveću slovenačku banku nikad neće u cijelosti prodati zbog njene strateške važnosti za državu.

“Na prodaju cijelog Telekoma Slovenije odlučili smo se kako bi dobili što boljeg strateškog partnera i što bolju cijenu”, rekla je Bratušek za novi broj nedjeljnika Mladina

Sasvim je drugi slučaj kad se radi o bankama u državnom vlasništvu, posebno najvećoj, Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), rekla je u razgovoru za nedjeljnik.

“Ocjenjujem da je dobro što se nismo odlučili prodati NLB i što je nikad nećemo prodati u cijelosti”, rekla je Bratušek.

Dobro je da država u NLB-u, jednom kad se odluči za njenu privatizaciju, zadrži četvrtinu dionica, drži premijerka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za razliku od 2007. godine, kada je tenderom nudila manje od polovine dionica Telekoma Slovenije i kad su za kupovinu bili zainteresovani uglavnom finansijski fondovi, sada vlada nudi 72,75 posto Telekomovih dionica koje su u vlasništvu države, njenih fondova i osiguravajućih kompanija. Računa se da će ponude dati i neke velike svjetske telekomunikacijske kompanije, među kojima se najčešće spominje Deutsche Telekom.

Prema trenutnoj kotaciji dionica na Ljubljanskoj berzi Telekom Slovenije vrijedi skoro 900 milijuna eura, a slovenački mediji tvrde da bi zbog premijske cijene prilikom preuzimanja budući investitor mogao ponuditi i do milijardu eura za sve dionice firme.

Check Also

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“, tema konferencije: „Mediji i uloga medija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.