Hrvati mijenjaju zakon o porezu na štednju: Porez se neće plaćati na štednju ispod 50.000 €

Dodajte komentar

Građani koji godišnje imaju do 12.000 kuna (1.670 eura) kamate od štednje koju drže u bankama nejvjerovatnije neće državi plaćati porez na štednju, piše Novi list. Pomoćnik ministra finansija Boris Lalovac dao je takvu naznaku.

Uz kamatu na štednju od tri posto to bi, potvrdio je, Lalovac značilo da građani koji imaju štednju od najmanje 400.000 kuna (55.740 eura) neće plaćati porez na zaradu od kamata.

Ukoliko bi to doista bilo tako to znači da se porez na zaradu od kamata na štednju ne bi plaćao na štednju u iznosu od 71 prosječne neto plate u Hrvatskoj, odnosno na štednju koja je gotovo jednaka šestogodišnjoj prosječnoj zaradi u Hrvatskoj, piše Novi list.

Za godišnji prihod od kamata veći od 12 hiljada kuna (1.670 eura) plaćaće se porez od 12 posto, što je zapravo niže nego u većini europskih zemalja gdje se taj porez plaća po kamati od 15 pa čak do 30 posto. Tako bi građani koji imaju milion kuna štednje, uz kamatu od 2,5 posto, godišnje imali prihod od kamata od 25 hiljada kuna, ali bi, kad se odbije neoporezivi dio od 12 hiljada, porez plaćali na 13 hiljada kuna.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U Crnoj Gori je porez na štednju u bankama za rezidente iznosi 9 odsto, a za nerezidente 5 odsto, a prema propisima u Srbiji, porez se plaća za kamatu na devizne depozite u iznosu od 10 odsto, dok se kamate na dinarske depozite ne oporezuju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *