Njemci i Hrvati prilagođavaju radno vrijeme Svjetskom prvenstvu u fudbalu

Dodajte komentar

Hrvatsko udruženje poslodavaca (HUP) založilo se da se radno vrijeme prilagodi utakmicama hrvatske fudbalske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

HUP predlaže da u Hrvatskoj firme individualno donesu odluke o prilagođavanju radnog vremena nastupima hrvatske fudbalske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, u Brazilu.

Nakon što se u medijima pojavila vest da u Njemačkoj razmišljaju o usklađivanju radnog vremena prema utakmicama u kojima nastupa njemačka reprezentacija, na tu temu se oglasio i HUP.

Njemački sindikati pozvali su poslodavce da u junu prilagode radno vrijeme svojih firmi utakmicama na Svjetskom fudbalskom prvenstvu, posebno u dane kada nastupa njihov nacionalni tim, a i hrvatski sindikati smatraju da bi takva fleksibilnost radnog vremena u firmama gde to dozvoljava radni proces, bila od obostrane koristi, prenosi regionalni portal SEEbiz. 

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iskustva sa prethodnih svjetskih prvenstava pokazuju da su u Hrvatskoj mnogi zaposleni u to vrijeme odlazili na godišnje odmore ili bolovanja, što se odražavalo na smanjenu produktivnost.

U HUP-u ističu da veliki broj djelatnosti, poput trgovačkih, turističkih ili usluga u transportu i distribuciji hrane i pića, svoje radno vrijeme ne može prilagoditi vremenu televizijskih prenosa, jer građani očekuju da njihove usluge funkcionišu redovno, ali poslodavci-ugostitelji trebalo bi da se prilagode kasnim terminima održavanja utakmica Svjetskog prvenstva, kažu u HUP-u. U Njemačkoj se radni odnosi uređuju kolektivnim ugovorima, što omogućuje i dogovore oko radnog vremena, zbog toga i hrvatski sindikati insistiraju da se radno vrijeme uređuje kolektivnim ugovorima, a ne Zakonom o radu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *