Dolar ojačao, američka se ekonomija oporavlja

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice ojačao, zahvaljujući dobrim pokazateljima iz američke ekonomije i nadi ulagača da će napetosti u Ukrajini uskoro splasnuti.

Kurs  eura prema američkoj valuti skliznuo je prošle nedjelje 0,5 posto, na 1,3813 dolara. Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, za 0,8 posto, na 102,40 jena.

I euro je ojačao prema ‘japancu’, za 0,2 posto, na 141,45 jena.

Polovinom sedmice dolar se našao pod pritiskom jer je predsjednica Feda Janet Yellen kazala da će centralna banka zadržati ključne kamate na rekordno niskim nivoima sve dok je inflacija niska, a nezaposlenost povišena.

„Premda zvaničnici FED-a već neko vrijeme najavljuju odmak od niskih kamata i povećanja bilansa centralne banke, čini se da neće žuriti s početkom ciklusa povećanja kamata”, kaže Michael Gapen, ekonomist u Barclays banci.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

No, to nije ništa nova, pa se američka valuta ubrzo oporavila. Tim više što makroekonomski podaci pokazuju da se američka priveda  oporavlja, nakon usporavanja rasta u prvom tromjesečju izazvanog lošim vremenskim prilikama.

Prema japanskoj valuti dolar je ojačao i zbog toga što su predstavnici SAD-a, Rusije i Evropske unije pozvali na prekid nasilja u Ukrajini kako bi se tamošnja kriza riješila mirnim putem.

Zahvaljujući nadi u smirivanje ukrajinske krize, prošle su sedmice valute koje se smatraju sigurnim utočištima za kapital u nesigurna vremena, a među kojima je i jen, izgubile na privlačnosti.

Euro se, pak, našao pod pritiskom zbog novih izjava dužnosnika Europske centralne banke da bi visok kurs eura mogao naštetiti izvozu eurozone. Takve su izjave učestale nakon što se prošloga mjeseca kurs eura, po prvi put nakon dvije i pol godine, primaknuo nivou od 1,40 dolara, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *