Kina: Radnike izrabljuju pa hapse

Kineska policija privela je na desetine štrajkača da bi zaustavila protestni marš u kome je učestvovalo oko 1.000 radnika fabrike patika Jue Juen Indastrijal.

Više od nedelju dana oko 40.000 radnika fabrike koja proizvodi jedne od najpoznatijih marki patika, kao što su “Najk” i “Adidas”, je u štrajku.

Federacija Unije trgovaca izdala je saopštenje u kome apeluje na štrajkače da se ponašaju racionalno ali je rečeno i da prava radnika moraju biti zaštićena.

Radnici su u štrajku od 5. aprila zahijtevajući od rukovodstva fabrike, koja je u vlasništvu tajvanske kompanije, da isplati zaostala socijalna davanja na način kako to nalažu kineski zakoni.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Menadžment fabrike nije odmah bio dostupan za komentare ali je u svojoj jučerašnoj izjavi naglašeno da je kompanija ponudila da uplati zaostala socijalna davanja samo ukoliko radnici retroaktivno uplate svoj dio obaveza u fond.

Advokati radnika u svojoj izjavi kažu da je kompanija prevarila radnike tako što je prekršila zakon i nije uplatila socijalna davanja u fondove.

Jedan od advokata, Džang Džiru, rekao je da Unija trgovaca nema kapacitet da zaštiti prava radnika i da riješi problem.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *