Ustavni sud će o zakonu za KAP raspravljati do petka

Dodajte komentar

Ustavni sud Crne Gore raspravljaće u drugoj polovini ove sedmice o zahtjevu Vrhovnog suda i Vlade da ocijeni ustavnost i zakonitost odredbi Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, potvrđeno je “Vijestima” u kabinetu njegove predsjednice suda Desanke Lopičić.

Ukoliko Ustavni sud ospori odredbe Zakona, o sudbini prodaje imovine KAP-a neće posljednju riječ dati Skupština Crne Gore.

Taj zakon su usvojili opozicija i manja članica vlasti – SDP, a njime je predviđeno da stečajna uprava ne može da proda imovinu KAP-a bez prethodne saglasnosti parlamenta.

Iz Vlade tvrde da je taj zakonski akt u koliziji sa Zakonom o stečaju i traže da bude proglašen nestavnim.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz kabineta predsjednice Lopičić objašnjeno je da ove sedmice prvo predstoji posebna sjednica o više predmeta koje će sud razmatrati u narednom periodu, a nakon nje biće zakazana i druga sjednica na kojoj će se raspravljati o zahtjevima Vrhovnog suda i Vlade.

Jedini ponuđač za KAP, vlasnik Uniproma Veselin Pejović nudi za imovinu KAP-a 28 miliona eura, koliko je i bila početna cijena na drugom tenderu, pola miliona manje nego ranije.

On je ponovo tražio da mu se na period od pet godina garantuje cijena struje od 38 eura po megavat-satu, da se imovina koju kupuje uknjiži, da prostor KAP-a bude industrijska zona i da bude oslobođen plaćanja komunalija i naknada.

Vlada je ranije usvojila zaključke kojima od nadležnih ministarstava i Glavnog grada traži da riješe imovinske sporove, sagledaju mogućnost izmjene planova, oslobađanja plaćanja komunalija i ekološke naknade.

Preuzete su i obaveze za isplatu otpremnina za prekobrojne radnike.

Vlada i njen partner u EPCG – italijanski A2A, nisu se još dogovorili da se odobri tražena cijena struje, što potvrđuje i odlaganje Skupštine akcionara kompanije na tu temu.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *