Mario Dragi: ECB će uvesti stimuluse ukoliko euro nastavi da jača

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) izjavio je da bi svako dodatno jačanje zajedničke evropske valute moglo da pokrene i nestandardne mjere, poput “kvantitativnog popuštanja”, upravo što je i FED primijenio u Sjedinjenim Državama.

Dalje jačanje eura natjeraće ECB da pokrene novi talas stimulansa kako bi održala svoju dosadašnju “labavu” monetarnu politiku i borila se protiv preterano niske inflacije, rekao je jjuče Mario Dragi. Euro je apresirao 14% u odnosu na dolar od jula 2012, što je dovelo do četvorogodišnjeg minimuma inflacije u eurozoni od 0,5% u martu mjesecu. Svako dalje jačanje eura zahtijeva nestandardne mjere, između ostalog i kvantitativno popuštanje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Tokom proteklih nekoliko mjeseci kurs eura je bivao sve više i više važan za stabilnost cijena”, rekao je Dragi na proljećnom zasijedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF): “Ako želimo da monetarna politika ostane prilagodljiva kao što je danas, dalje jačanje kursa zahtijevalo bi dodatne stimuluse”.

 

Dragi je prošlog mjeseca izjavio da je snaga eura potkopavala pokušaje ECB za stabilizaciju eurozone. On je tokom ovog vikenda naglasio da kurs eura nije bio fokus politike ECB i odbio da navede konkretan nivo kursa koji bi pokrenuo eventualne podsticaje u vidu kvantitavinog popuštanja. Za to vrijeme inflacija u eurozoni je pala sa 2,7% u prvom kvartalu 2012. na samo 0,5% u prvom tromjesečju ove godine. Bitni faktori za ovaj rezultat bile su i niske cijene hrane i energenata. Deflacija može predstavljati opasnost za ekonomiju jer ona otežava smanjivanje državnih dugova i dugova preduzeća, ali odlaže i privatnu potrošnju jer građani odlažu kupovinu u iščekivanju daljeg pada cijena.
Dragi je takođe napomenuo da bi pooštravanje američke monetarne politike, odnosno ukidanje tamošnjeg paketa stimulusa, moglo da ima negativan efekat na neke ekonomije u razvoju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *