UN: Hitno zbogom fosilnim gorivima

Dodajte komentar

Ujedinjene nacije upozoravaju da svijet mora hitno da se reši zavisnosti od fosilnih goriva.

UN su danas u svom dugo iščekivanom izvještaju o načinima ublažavanja klimatskih promjena upozorile da svijet mora hitno da se riješi zavisnosti od fosilnih goriva, čijim se sagorijevanjem oslobađaju velike količine ugljen dioksida (CO2), i da treba da pređe na obnovljive izvore energije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U tom izvještaju, koji je objavljen danas u Berlinu nakon sedmodnevnih pregovora naučnika i zvaničnika vlada svjetskih država, navodi se da je prirodni gas ključni energent koji treba da posluži za prelazak sa fosilnih goriva poput nafte i uglja na ekološki čistije izvore energije, prenio je britanski BBC.

Učesnici tih pregovora, međutim, nisu mogli da se slože ko treba da snosi troškove te energetske tranzicije.

Izvještaj je sastavio UN-ov Međunarodni panel za klimatske promjene (IPCC) kako bi javnosti pružio jasan naučni pogled na klimatske promjene i njihove posljedice.

“Brzi voz promjene mora da krene iz stanice veoma skoro, a u njega mora da se ukrca čitav svijjet”,izjavio je predsjedavajući IPCC-a Radžendra Pačauri prilikom današnjeg predstavljanja izvještaja u Berlinu.

Oko polovine ukupnih količina CO2 koje su ljudi emitovali u atmosferu od 1750. godine je emitovano u poslednjih 40 godina, pokazuju zvanični podaci.

Pored toga, stopa emisije CO2, gasa koji se smatra glavnim krivcem za globalno zagrijavanje, konstantno raste od 2000. godine, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi.

Izvještaj UN-a je pokazao da je u prvoj deceniji novog milenijuma porasla potrošnja uglja, čime je prekinut dugoročni trend smanjenja upotrebe tog energenta u svijetu.

Prosječna temperatura na površini Zemlje će do 2100. godine, ukoliko ne budu preduzete nikakve konkretnije mjere, porasti za čak 3,7 do 4,8 stepeni Celzijusa u odnosu na nivo prije industrijske revolucije.

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da bi novi izveštaj UN-a trebalo da posluži kao “poziv za buđenje” preduzetnicima, posebno onima u energetskom sektoru.

“U prošlosti smo već imali više poziva za buđenje kad je riječ o klimatskim promjenama. Ovaj izvještaj predstavlja poziv za buđenje da prihvatimo globalnu ekonomsku priliku koja nam se pruža sada”,rekao je Keri.

On je istakao da globalno energetsko tržište, vrijedno šest hiljada miliajrdi dolara, predstavlja jednu veliku ekonomsku priliku, kao i da je svaki od šest milijardi stanovnika svijeta korisnik tog sektora. Očekuje se da će do 2035. godine ulaganja u energetski sektor dostići iznos od čak 17 biliona dolara, naveo je Keri.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *