U Muzeju novca na Cetinju otvorena izložba "Akcije crnogorskih banaka, novčanih zavoda i privrednih društava 1863. – 1946. godine”"

Povodom Dana Centralne banke Crne Gore u Muzeju novca na Cetinju u četvrtak 10. aprila, u 19h otvorena je izložba ,,AKCIJE CRNOGORSKIH BANAKA, NOVČANIH ZAVODA I PRIVREDNIH DRUŠTAVA 1863. – 1946. GODINE”, u organizaciji Centralne banke Crne Gore i Državnog arhiva.

Autor izložbe je Srđa Pejović, šef Odjeljenja za naučno informativni rad u Državnom arhivu CG.

Izložba pod nazivom “Akcije crnogorskih banaka, novčanih zavoda i privrednih društava” realizovana je u saradnji Državnog arhiva i Centralne banke Crne Gore.

Potreba da se široj javnosti predstavi djelovanje, način organizacije, zakonodavni okvir, poslovanje i doprinos privrednom životu akcionarskih društava, a prije svega banaka, obostrano je prepoznata te je kao rezultat te saradnje nastala i ova izložba. Razumljivo je da ova forma naučno-popularnog predstavljanja ne može pružiti cjelovit presjek djelovanja banaka, stedionica i privrednih društava. Ipak, ona savremenom gledaocu pruža obilje dokumentarnog materijala. Prije svega, tu su zastupljene akcije koje su emitovale banke, štedionice i privredna društva i one predstavljaju ilustrativna dokumentarna svjedočanstva koja su široj javnosti praktično nepoznata, jer interesovanje za njih nije postojalo van kruga posvećenih skripofila. U tom kontekstu ova izložba predstavlja prvu javnu prezentaciju navedenog dokumentarnog materijala.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pored akcija, na izložbi su zastupljena i dokumenta o poslovanju banaka i štedionica u periodu od njihovog osnivanja do prestanka sa radom. lako okosnicu izložbe čine akcije i dokumenta o poslovanju banaka i štedionica, zastupljen je materijal i o radu nekoliko privrednih (akcionarskih) društava. Ovo je urađeno iz razloga, jer su banke bile značajan dioničar u akcionarskom kapitalu tin društava.

Odabrani materijal uglavnom se nalazi u fondovima Državnog arhiva na Cetinju, dok se dio značajnih primjeraka akcija (Narodne banke Kraljevine Crne Gore) nalazi u posjedu kolekcionara Jova Vuksanovića koji ih je stavio na raspolaganje za potrebe organizovanja izložbe.

cb-cg.org

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.