SAD: Banke da povećaju kapital

Dodajte komentar

Osam američkih banaka dobilo je naredbu da povećaju nivo kapitala kako bi se izborile sa slabostima koje su 2008. dovele do izbijanja finansijske krize.

Naime, američka centralna banka (Fed), Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) i američko ministarstvo finansija usvojili su propis kojim se od sistemski važnih banaka traži da imaju značajno viši nivo visokokvalitetnog kapitala u svom posjedu kako bi smanjile izloženost rizicima, prenio je Frans pres.
Među bankama od kojih je zatraženo podizanje kapitala su Banka Amerike, Banka Njujork Melon, Sitigrup, Goldman Saks, Morgan Čejs, Morgan Stenli, Stejt Strit i Vels Fargo.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema riječima šefice američke centralne banke (Fed), Dženet Jelen, oštriji standardi kapitala, u okviru kojih će banke morati da prikupe dodatni kapital u visini od 68 milijardi dolara, od ključnog su značaja za smanjenje sistemskih rizika.

U okviru najnovije odluke, banke će morati da prikupe dodatnih dva odsto redovnog kapitala pored nivoa kapitala od tri odsto koji je u skladu sa bankarskim standardima Bazel III, a za koje američki regulatori tvrde da su nedovoljni.

Banke će podizanjem obima visokokvalitetnog kapitala na pet odsto, što bi trebalo da stupi na snagu od 1. januara 2018. godine, izbjeći Fedova ograničenja na dividende.

Član Upravnog odbora Feda, Danijel Taruljo, kaže da će veći obim kapitala poslužiti kao „ključna zaštita za bankarski sistem“.

Kako navodi Fed, ovakav potez ima za cilj da „smanji posljedice koje propast kompanija ili njihova materijalna slabost mogu imati po finansijski sistem i širu ekonomiju“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *