Crna Gora daleko iza razvijenih zemalja kada je u pitanju osiguranje imovine

Dodajte komentar

Svega 10 odsto građana ima osiguran stan

Imovina svega 10 odsto građana osigurana je od požara i drugih opasnosti, što je nezamislivo u razvijenim zemljama, gdje građani osim stambenog ili poslovnog objekta osiguravaju i stvari. Takođe, u svijetu je praksa i da građani, odnosno preduzetnici uzimaju premiju osiguranja i za treća lica, pa se u slučaju da se gostu u restoranu nešto dogodi, ili ukoliko se tuđom greškom poplavi komšijski stan, šteta naplaćuje od osiguranja. Na taj način je izbjegnut veliki broj tužbi i krivičnih prijava.

Imovinu najčešće osiguravaju preduzetnici, kao i stranci koji kupe nepokretnost u Crnoj Gori, za razliku od građana kod kojih je svijest o osiguranju imovine nedovoljno razvijena.

Prema podacima sa sajta Agencije za nadzor osiguranja, učešće osiguranja imovine od požara i drugih opasnosti u februaru ove godine u ukupnom osiguranju učestvuje sa 5,17 odsto, sa ukupnom bruto premijom u iznosu od 232,8 hiljada eura. Ostala osiguranja imovine u ukupnom osiguranju su 4,65 odsto, sa bruto premijom od 209 hiljada eura.

Procentualno učešće imovine osiguranja smanjeno je u odnosu na januar ove godine kada je taj vid osiguranja bio 5,77 odsto, sa ukupnom bruto premijom od 270,7 hiljada eura, dok su ostala osiguranja imovine u januaru bila 6,6 odsto, sa bruto premijom od 309,8 hiljada. Osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti neznatno je smanjeno u odnosu na 2012. godinu, kada je taj vid osiguranja u ukupnom učestvovao sa 5,36 odsto i 2011. kada je procentualno učešće osiguranja imovine iznosilo 6,8 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Grupa čisto imovinskih osiguranja u Lovćen osiguranju uvijek je bila značajan dio portfelja i za 2013. godinu je činila oko 17 odsto ukupnog portfelja. Tokom 2013. oko 4000 građana odlučilo da osigura svoj dom kod Lovćen osiguranja – kazao je ,,Danu” viši preuzimač rizika u Lovćen osiguranju Srđan Milunović.

On je rekao da je osiguranje imovine u Lovćen osiguranju namijenjeno svim fizičkim i pravnim licima koja žele da zaštite svoju imovinu od nastanka nekog od potencijalnih rizika.

– Zbog toga su kreirane raznovrsne ponude koje se odnose na osiguranje imovine preduzeća i kompanija, osiguranje građevinskih objekata čija je namjena stanovanje sa pripadajućim stvarima domaćinstva, osiguranje vikendica i kuća za odmor, osiguranje apartmana u turističkim mjestima koji su predviđeni za najam turistima – pojasnio je Milunović.

On je kazao da je su ponude za osiguranje imovine za domaćinstva raznovrsne i realizuju se kroz čitav paket imovinskih rizika.

– Lovćen osiguranje kreira ponudu osiguranja u skladu sa individualnim potrebama svojih klijenata. Građanima su na raspolaganju paketna kombinovana osiguranja gdje se kroz jednu polisu građevinski objekat i stvari domaćinstva osiguravaju od čitavog paketa rizika (požarni rizici, izliv vode iz vodovodnih i kanalizacionih cijevi, provalna krađa i razbojništvo, lom stakla, lom instalacija, odgovornost iz okvira korišćenja stana/kuće) po relativno povoljnoj premiji – rekao je on.

Klijenti mogu da se odluče i za zaključenje pojedinačnih rizika a motiv takve odluke može biti potreba da se zaključi osiguranje za potrebe bankarskog obezbjeđenja kredita ili potreba da se zaštiti samo od rizika koji su potrebni klijentu (npr. osiguranje kuće/stana od požara ili osiguranje stvari domaćinstva od provalne krađe i razbojništva).

– Za široki spektar rizika ponuda za koju se građani najčešće odlučuju je osiguranje građevinskog objekta sa stvarima domaćinsta po godišnjoj cijeni od euro po kvadratu. To znači da je za stan površine 50 metara kvadratnih potrebno izdvojiti 50 eura na godišnjem nivou, odnosno 4,16 eura mjesečno. Na taj način je stambeni objekat osiguran od požara, oluje, eksplozije, udara groma, provalne krađe i razbojništva, loma stakla i slično – kazao je Milunović koji je dodao da su klijentima na raspolaganju i druge mogućnosti, odnosno da i za manje novca mogu osigurati dom, u skladu sa potrebama i mogućnostima.

Učešće premije imovinskih osiguranja u 2013. godini u Unika osiguranju iznosilo je 22 odsto u odnosu na ukupnu premiju životnog i neživotnog osiguranja, odnosno 26 odsto u ukupnoj premiji neživotnog osiguranja.

– Najveće učešće u premiji imovinskih osiguranja imaju velika preduzeća i mala i srednja preduzeća, dok je učešće osiguranje kuća i stanova stanovništva u odnosu na ukupnu premiju Unika osiguranja 1,63 odsto, odnosno 1,89 odsto u odnosu na ukupnu premiju Unika neživotnih osiguranja – kazala je ,,Danu” marketing i pi-ar menadžer Unika osiguranja Iva Vukotić.

Ta osiguravajuća kuća osigurala je oko 1.430 stambenih jedinica od ukupno 314.704 u Crnoj Gori.

Prema podacima Monstata, nastanjenih stambenih jedinica ima 188.376, a nenastanjenih 58.978.

Osiguranje tek nakon nepogode

Viktor Petrović: – Nijesam osigurao imovinu, iako sam razmišljao o tome, ali uvijek ima prečih stvari. Upoznat sam sa uslugama osiguravajućih kuća i znam da osiguranje nije skupo, ali jednostavno nemamo naviku to da radimo. Možda bih se odlučio da osiguram imovinu u osiguravajućem društvu Sava Montenegro, a u slučaju nepogode ili nesreće ozbiljnije bih razmišljao o osiguranju.

Nevenka Ojdanić: – Nemam novca za osiguranje i nijesam bila zainteresovana, a u slučaju nepogode sigurno bih razmišljala o tome. U budućnosti možda i osiguram imovinu.

Zerina Šehović: – Roditelji su osigurali kuću, a i ja bih u budućnosti sigurno osigurala imovinu. Trenutno nijesam upoznata sa ponudama.

Prosječna godišnja premija do 70 eura

U Unika osiguranju pravna lica najčešće osiguravaju poslovne prostore (kancelarije, prodavnice, skladišta, proizvodne hale), dok stanovništvo osigurava svoje stanove, kuće i vikendice – navela je Vukotićeva.

– Prosječna godišnja premija stana, odnosno kuće zavisi od obima osiguravajućeg pokrića, tj. rizika koji se osigurava. Tako premija osiguranja od osnovnih rizika požara za stanove površine 50 metara kvadratnih iznosi između 10 i 20 eura godišnje – kazala je Vukotićeva.

Ukoliko se pored osiguranja objekta osiguraju i stvari, godišnja premija može iznositi od 50 do 70 eura, u zavisnosti od toga šta je sve osigurano.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *