Srbija: Prva kolektivna tužba za švajcarce

Dodajte komentar

Prvo ročište po prvoj kolektivnoj tužbi protiv tri domaće banke zbog nedopuštenog ugovaranja valutne klauzule u švajcarskim francima zakazano je za 16. jun.

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva najavilo je da će 16. juna biti održano prvo ročište po kolektivnoj tužbi koje je podnijelo protiv Hipo alpe adria, Pireus i Eurobanke EFG zbog nedopuštenog ugovaranja valutne klauzule u švajcarskim francima i jednostranog mijenjanja kamata i kamatnih marži.

Riječ je o prvoj kolektivnoj tužbu u istoriji srpskog pravosuđa koju je podnijela Efektiva u februaru prošle godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Nakon više od godinu dana čekanja, gde je naša tužba od Prvog osnovnog suda u Beogradu, preko Privrednog suda završila u Trećem osnovnom sudu u Beogradu, imaćemo prilike da vidimo kako će se srpsko pravosuđe nositi sa ovakvom vrstom spora, do sada nezabilježenom u našoj sudskoj praksi”, navedeno je u saopštenju Efektive.

Oni podsjećaju da je ista ovakva tužba podneta i u Hrvatskoj i da je u roku od godinu dana donijeta prvostepena presuda u korist oštećenih potrošača, odnosno korisnika bankarskih usluga.

Do ovog trenutka, protiv desetak banaka u Srbiji podnijeto je više od 600 pojedinačnih tužbi po istom i sličnom osnovu, a Efektiva je do sada dobila oko 30 presuda u korist klijenata.

Postoji i jedna pravosnažna presuda protiv banke zbog jednostranog povećavanja kamate, kao i 18 pravosnažnih presuda na Sudu časti Privredne komore Beograda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *