Štrajk pilota, 400.000 ljudi čeka

Dodajte komentar

Piloti njemačke Lufthanze stupili su trodnevni štrajk zbog koga je ta aviokompanija otkazala 3.800 letova, što će stvoriti neprilike za oko 425.000 putnika.

Ova obustava rada mogla bi da bude jedan od najvećih štrajkova u istoriji Lufthanze, navodi agencija Rojters.

Sindikat, koji zastupa prava 5.400 pilota, organizovao je štrajk zbog neispunjavanja zahtjeva da se zadrže postojeća pravila u vezi sa njihovim penzionisanjem.

Portparolka aviokompanije danas je pozvala sindikat na novu rundu razgovora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Naša želja je da krenemo sa razgovorima što prije, čak i dok traje štrajk jer mislim da možemo da nađemo dobro rješenje”, rekla je Barbara Šedler za Rojters.

Jutros je mirno na aerodromu u Frankfurtu, trećoj po veličini evropskoj vazdušnoj luci, kao i na aerodromu u Minhenu, s obzirom na to da su putnici ranije bili obaviješteni o otkazivanju letova.

Lufthanza, koja je u prošlonedeljnom kratkom štrajku upozorenja otkazala oko 600 letova, ponudila je pogođenim putnicima u najavljenom štrajku besplatnu promjenu termina leta.

Njemački ministar transporta Aleksander Dobrint pozvao je Lufthanzu i sindikat da brzo pronađu rješenje za dobrobit putnika.

Ovaj štrajk će da pogodi i Lufthanzinu niskotarifnu kompaniju Džerman vings.

Tarifni pregovori neuspješno traju već dvije godine, a situacija se dodatno iskomplikovala kada je Lufthanza jednostrano otkazala svoje obaveze za takozvane prelazne penzije za pilote i letačko osoblje, kako bi oni prijevremeno imali mogućnost da napuste profesiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *